Ønsker svar om religiøse symboler for NRK-programledere

Faten Mahdi Al-Hussaini talte Profetens Umma og IS midt i mot i en demonstrasjon i Oslo.
Foto: Claudio Castello
Faten Mahdi Al-Hussaini (22) skal være programleder for NRKs nye satsing Faten tar valget. Nå klages NRK til Likestillings -og diskrimineringsombudet (LDO).
0Shares

Statskanalen er klaget inn til Likestillings og diskrimineringsombudet (LDO) fordi de har nektet programledere å bruke kors, mens hijab blir tillatt for programleder. I tillegg har et opprop mot hijab i NRK blitt startet på opprop.net.

Klagen er sendt inn av Line Konstali, informasjonsleder i den norske misjonsorganisasjonen HimalPartner. Hun understreker at klagen er sendt inn av henne som privatperson.

– NRK må gjøre rede for retningslinjene sine. Hvorfor kan de nekte nyhetsankere å bære kors, samtidig som de lar andre programledere får bære hijab, sier hun til Vårt Land.

Bakgrunnen er en sak i november 2013, da NRK-programleder Si Kristin Sællmann fikk anmodninger fra ledelsen om å ikke bruke kors på TV. Saken endte med klagestorm til Kringkastingsrådet, der NRK fikk full støtte.

Ekstremismebekjemper
Faten ble offentlig kjent da hun holdt en appell på Youngstorget i Oslo i forbindelse med en demonstrasjon mot IS i 2014. Etter dette vant hun Bergesenstiftelsens ærespris for sitt engasjement og sin sterke stemme mot ekstremisme.

P3-redaksjonssjef Håkon Moslet sier til avisen at det er spesielle retningslinjer for programledere i nyhets- og debattprogrammer, der det er krav om et nøytralt uttrykk uten religiøse, politiske eller ideologiske symboler.

 
Foto : Glenn Karlsen

– I motsetning til et nyhetsanker, er Faten subjektiv. Hennes ståsted, som en ung, muslimsk jente kledd i hijab som taler deler av det muslimske miljøet midt imot, er åpenbart interessant, sier Moslet til avisen.

Vil bli kjent med partiene
Gjennom fire episoder skal Faten prøve å finne ut hvem som skal få hennes stemme.

– Min motivasjon er enkelt og greit at jeg ikke ønsker å stemme blankt ved årets stortingsvalg. Denne serien gir meg mulighet til å bli bedre kjent med partiene, og jeg ønsker å finne et parti som representerer meg og mine meninger, sier Faten til NRK.