Finsk grensepoliti: Falske nyheter om lange køer ved den finsk-russiske grensen


Foto: Skjermdump/Twitter
Grensepolitiet i Finland avviser meldinger i sosiale medier om 35 kilometer lange køer ved den finsk-russiske grensen. Trafikknivået er fortsatt under nivået før pandemien.

En Twitter-video sendt ut av gresk frilansjournalist har gått viralt og hadde torsdag over 10.000 delinger.

Ifølge meldingen fra grekeren, skal køene mot den finske grensen nå være over 35 kilometer lange – og de skal vokse fra time til time.

Dette er fullstendig usant og falske nyheter, sier talsmann Mert Sasioglu ved hovedkvarteret for det finske grensepolitiet Rajavartiolaitos til Faktisk Verifiserbar.

Tatt ut av kontekst

Han påpeker at den aktuelle videoen åpenbart er tatt ut av kontekst, fordi den viser et landskap med grønne trær og personer som går ganske lettkledt rundt bilene.

Vår vurdering er uansett at denne videoen ikke er filmet nå, men må være laget på et eller annet tidspunkt i sommer. Akkurat nå er løvtrærne langs hele grensestrekningen i røde og gule høstfarger, sier han.

– Ingen unormale køer

Det finske grensepolitiet opplyste torsdag at de ikke var helt sikre på hvor videoen var filmet. Faktisk Verifiserbar har geolokalisert stedet til grenseovergangen Vaalima.

Det er ingen unormalt lange køer ved våre grensestasjoner, og trafikken er langt under det som var nivået før pandemien. Til tider har det vært køer på opp mot 200 meter, legger han til.

Ifølge talsmannen kom det onsdag 4800 russiske statsborgere til Finland over de tretten grenseovergangene mot den store naboen i øst. Alle kom i kjøretøyer på landjorden, da alle flyvninger mellom Russland og Finland er innstilt for tiden.

Til sammenligning kom det 3100 russiske statsborgere over grensen forrige onsdag. Det vil si at det er noe økning i tallene, men vi snakker ikke om noen signifikant økning, sier talsmannen.

Heller ikke kø ved Storskog

Alle russiske statsborgere med gyldig Schengen-visum kan fortsatt fritt passere grensen. Men hele EU har nylig varslet en mye strengere praksis rundt utsteding av nye slike visum.

Finlands grense mot Russland er 1340 kilometer lang. Totalt er det 13 stasjoner der det er mulig å passere grensen med kjøretøyer.

Politiet i Finnmark opplyser at det heller ikke er unormalt lange køer ved den norsk-russiske grensen ved Storskog.

Les artikkelen på Faktisk.no