- Danmark forbyr flagging med de fleste utenlandske flagg - 04.12.2024
- Jaffery på topp for Hordaland Ap – Mjøs Persen gir seg som politiker - 03.12.2024
- Krig skaper vekst for våpenprodusentene - 03.12.2024
To menn er pågrepet og siktet for medvirkning til skytingen ved London Pub i Oslo 25. juni. En av dem ble mandag varetektsfengslet i fire uker.
Den varetektsfengslede mannen, som er i 30-årene, undergis fullstendig isolasjon, og forbud mot aviser og kringkasting i to uker. I tillegg har han brev- og besøksforbud i fire uker, heter det i en kjennelse fra Oslo tingrett.
Han var ikke til stede da kjennelsen ble avsagt. Ifølge NRK er mannen tidligere dømt til fengsel i seks måneder for grov ulovlig befatning med skytevåpen. Han nekter for å ha noe med skytingen å gjøre.
Tidligere mandag ble det kjent at politiet har pågrepet og siktet ytterligere to menn for skytingen i Oslo i juni. Pågripelsene foregikk udramatisk. Begge er siktet for medvirkning til
terrorhandling.
Ikke fremstilt for fengsling
– Den ene mannen er i 40-årene og har somalisk statsborgerskap. Den andre mannen er i 30-årene og er norsk statsborger. Begge mennene er kjent for politiet fra før og begge er bosatt i Oslo, skrev Oslo-politiet i en pressemelding mandag formiddag.
Mannen i 40-årene har ikke blitt fremstilt for fengsling ennå, og hans advokat, Victoria Holmen, sier til NTB at han stiller seg uforstående til siktelsen.
Han var i avhør hos politiet mandag kveld, men avhørene ble utsatt på grunn av helsemessige årsaker.
– Den siktede får tilsyn av lege, opplyser Holmen til NRK.
Til sammen er det nå fire siktede i saken.
Bhatti etterlyst internasjonalt
Fra før er også Zaniar Matapour siktet. Han er siktet for drap, drapsforsøk og terror etter angrepet på barene Per på hjørnet og London Pub i Oslo sentrum. Matapour har ennå ikke villet snakke med politiet for å avgi en forklaring.
Politiet har også siktet Arfan Bhatti, som er internasjonalt etterlyst. Han oppholder seg for tiden i Pakistan. Bhatti har benektet å ha noe som helst å gjøre med skytingen.
– Vi har ikke hatt kontakt med Bhatti, men har vært i kontakt med hans forsvarer Svein Holden, uten at vi kan kommentere innholdet i dette. Vi er forberedt på at de rettslige prosessene i Pakistan tar tid, og at det i så måte er vanskelig å stadfeste når Bhatti kan bli pågrepet, skriver politiet.
– Relasjon mellom de fire siktede
De opplyser at det er en relasjon mellom Bhatti, Matapour og de to andre som er siktet.
– Det er en relasjon mellom alle de fire siktede i saken, sier politiadvokat Børge Enoksen til NTB mandag, men ønsker ikke å gå nærmere inn på detaljene.
Enoksen sier at grunnlaget for siktelsen av de to siste pågrepne er det omfattende etterforskningsmaterialet som er samlet opp i løpet av etterforskningen, blant annet med 570 vitneavhør og utallige elektroniske beslag.
– Vår hypotese om at handlingen hadde en terrorhensikt er styrket. Det er for tidlig å si om de er knyttet til det ekstreme islamistmiljøet, men å finne ut mer om bakgrunnen til alle fire er sentralt i etterforskningen, sier han.
Politiadvokaten bekrefter at de to som ble pågrepet i helgen, har hatt befatning med politiet i tidligere straffesaker, men ønsker ikke å utdype dette nærmere.
Utelukker ikke flere pågripelser
Han ønsker heller ikke å kommentere om en av de pågrepne tidligere er dømt for brudd på våpenloven, men sier at det er relevant å se nærmere på straffehistorikken.
Enoksen vil ikke utelukke flere pågripelser i saken.
Det var i 1-tiden natt til 25. juni at det ble løsnet skudd mot de to barene i Rosenkrantz’ gate. To menn i henholdsvis 50- og 60-årene ble drept, og flere titalls personer ble såret.
Etter få minutter ble Zaniar Matapour lagt i bakken av vitner på steder, og han ble raskt pågrepet av politiet.
Tidligere denne måneden ble gaten der skytingen skjedde, farget i regnbuefarger. Noen dager senere ble det arrangert et regnbuetog gjennom Oslos gater, som blant annet gikk forbi åstedet. Ifølge Oslo Pride var det 60.000 mennesker som gikk i toget, noe som ble ny rekord.