Høyrepopulister på vei mot brakseier i Italia

Fratelli di Italia og Giorgia Meloni får et stort flertall etter søndagens valg i Italia.
Foto: quirinale.it
Høyrekoalisjonen ledet av Giorgia Meloni går mot en storseier i Italia.
266Shares

Høyrepopulisten og partileder i Fratelli di Italia (Italias Brødre), Giorgia Meloni, ser ut til å bli landets neste statsminister, ifølge NRK.

Italia er preget av høy arbeidsledighet, som til sammen med økte priser på strøm og matvarer har ført mange italienere i en fortvilet situasjon.

Foreløpige resultater viser at Italias brødre ser ut til å få rundt 26 prosent av stemmene, mens Ligaen og Fremad Italia ligger an til å få rundt 8 prosent hver.

Om det stemmer, vil koalisjonen på høyresiden få opptil 45 prosent og flertall i begge kamre i nasjonalforsamlingen.

– Italienere har kommet med et klart budskap om at de ønsker en høyreregjering ledet av Italias brødre, uttalte Meloni natt til mandag.

Innvandringsrestriktive

Fratelli di Italia har alliert seg med ytre høyre-partiet Lega og partileder Matteo Salvini, som i likhet med Meloni vil slå hardt ned på ulovlig innvandring.

Etter de foreløpige resultatene har flere ytre-høyrepartiledere i Europa gratulert Meloni.

– Vi feirer med Italia! Sverige i nord, Italia i sør, skriver Beatrix von Stroch fra ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD).

Leder for det ytre-høyrepartiet Vox i Spania, Santiago Abascal, tvitret at Meloni har «vist veien for et stolt, fritt Europa av suverene nasjoner».