Kongolesiskfødt SV-er kan bli historisk

Norsk-kongolesiske Symphorien Pombe kan bli første stortingsrepresentant med afrikansk bakgrunn hvis alt skulle klaffe for SV, og man får inn to sikre mandater fra Hordaland fylke.
Foto: Hordaland SV
SV-politikeren Symphorien Pombe kan bli første stortingsrepresentant født i et land i Afrika sør for Sahara.
0Shares

Symphorien er tredjekandidat til Stortinget for Hordaland SV. Han bor i dag i Sund i Hordaland, men kom til Norge som kvoteflyktning fra den demokratiske republikken Kongo for 15 år siden.

– Interessen for politikken var for min del helt naturlig. Jeg kommer fra en politisk familie i opprinnelseslandet, hvor jeg hadde blant annet en onkel som var tidligere finansminister. Selv var jeg også aktiv i organisasjonslivet og i jusstudier, og som lederfigur i en organisasjon som opponerte krigen og den rwandiske okkupasjonen av Kongo før jeg måtte flykte til Norge.

SV-politikeren slo seg ned i Sund i Hordaland. Her har han sittet i kommunestyret siden 2011.

Hva var det som tiltrakk deg ved SV?

– Jeg vil ha rauset og rettferdighet. Det er mine fremste politiske synspunkter. SV er for meg et parti som står for fred i verden og rettferdig fordeling, sier han til utrop.no.

Kan bli vara eller fast
En nylig valgmåling i VG gir SV to mandater i Hordaland fylke. VG-målingen gir partileder Audun Lysbakken og listetoer Gina Barstad adgang til landets fremste maktsal, sistnevnte på utjevningsmandat, noe som vil gjøre Symphorien Pombe til førstevara.

– Siden Gina Barstad skal ut i mammapermisjon til og med 16.10, og hvis denne målingen blir valgresultatet får Symphorien garantert tid på Stortinget. Kommer SV i regjering vil Audun bli statsråd og Symphorien blir fast møtende vara, gitt at dette blir valgresultatet. Da vil Symphorien kunne bli første med afrikansk bakgrunn på Stortinget, forteller fylkessekretær Hordaland SV, Frøydis Olaussen.

Ny regjering målet
Kongo-fødte Pombe er selv soleklar på hva som er målet med årets valgkamp.

– Vi er nødt til å kaste ut de blåblå og få inn en ny regjering til høsten. Hvis jeg og andre SVere står på utrettelig frem til 11. september så kan vi klare det. Men da trenger vi også folks hjelp. Velgerne må skjønne at dette er et viktig valg. Et valg mellom et varmere samfunn eller et samfunn som vil fortsettes å prege av fremmedfrykt i fire år til.

Han mener særlig at det er de med flerkulturell bakgrunn som må stå frem.

– Her i SV er jeg svært stolt at vi får frem mange politikere med flerkulturell bakgrunn, og at vi er godt representerte. Når vi er en del av det norske samfunnet, så må vi også være representert i politikken. Men da må også flere med flerkuturell bakgrunn være med på stemmegivningen.

Vil være et forbilde

Norsk-kongolesiske Symphorien Pombe kan bli første stortingsrepresentant med afrikansk bakgrunn hvis alt skulle klaffe for SV, og man får inn to sikre mandater fra Hordaland fylke.
Foto : Hordaland SV

Hvis SV skulle komme i regjeringsposisjon; finnes det en spesiell sak som du vil ta opp?

– For meg er det å være et forbilde for andre med afrikansk og flerkulturell bakgrunn den kanskje fremste motivasjonen for å drive med politikk. Vi trenger at minoriteter ser at det nytter, at også andre som dem kan bli folkevalgte og komme inn på Stortinget. 

– Jeg tenker også på barn og barns situasjon. Vi har i Norge i dag rundt 100.000 barn som lever i fattige familier, hvor mange har minoritetsbakgrunn. Blir jeg valgt inn, kommer jeg til å kjempe for barnas sak.