Tikhanovskaja og Navanlyj favoritter til fredsprisen

Regimekritikerne Svetlana Tikhanovskaja fra Belarus er en av favorittene Nobels fredspris.
Foto: Jindrich Nosek
Regimekritikerne Svetlana Tikhanovskaja fra Belarus og Aleksej Navalnyj fra Russland trekkes fram som favoritter til å motta årets Nobels fredspris.

Fredag 7. oktober kunngjør Nobelkomiteen hvem som tildeles årets fredspris, og selve utdelingsseremonien finner sted i Oslo rådhus lørdag 10. desember.

En samlet pris til de to regimekritikerne topper listen over fredsprisfavoritter hos Institutt for fredsforskning (Prio).

– Jeg tror det ville vært en veldig sterk pris, som ville fremhevet krigsmotstanderne i Belarus og Russland, sier Prio-direktør Henrik Urdal til NTB.

De to er ingen nykommere som fredspriskandidater og begge har vært nominert før. Krigen i Ukraina har aktualisert kandidaturet deres ytterligere, understreker Urdal.

– De har jo begge vært tydelig imot krigen i Ukraina, og begge to jobber for demokratisering av henholdsvis Belarus og Russland.

Tror ikke på Zelenskyj-pris

343 kandidater er nominert til årets fredspris, det nest høyeste antall registrerte kandidater noensinne.

Hos bookmakerne er Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj en favoritt til å motta prisen. Fristen for å nominere kandidater utløp imidlertid 31. januar, altså en drøy måned før Russland invaderte Ukraina.

Komiteen kunne selv foreslå egne kandidater fram til slutten av februar, så en Zelenskyj-pris er dermed tekniske sett mulig. Men veldig lite sannsynlig, påpeker Urdal.

– Jeg tror komiteen vil være varsomme med å gi prisen til en statsleder for et land som er i krig. Selv om Ukraina ikke var den aggressive parten her, så skjer det mye i en krig med overgrep på begge sider. Det å gi en fredspris i en varm konflikt er alltid litt krevende.

– Men dersom komiteen virkelig ønsker å setter fingeren på Ukraina-konflikten, så ville det være bra å gi en delt pris til Tikhanovskaja og Navanyj.

Kampen mot Lukasjenko og Putin

Belarusiske Svetlana Tikhanovskaja har spilt en ledende rolle i å utfordre president Aleksandr Lukasjenko og det belarusiske regimet.

Tikhanovskaja, som ble anerkjent av de fleste vestlige land som vinner av presidentvalget i 2020, bor nå i eksil i Litauen sammen med store deler av den belarusiske opposisjonen.

Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj ble i august 2020 forgiftet med nervegiften novitsjok i hjemlandet. Mange mener han ble utsatt for et drapsforsøk og at russiske myndigheter forsøkte å stilne ham, noe Russland har avvist.

Navalnyj er dømt til ni års fengsel for en rekke lovbrudd i en dom som han og støttespillerne sier er politisk motivert. Han soner i en straffeleir i nærheten av byen Vladimir.

Flere andre favoritter

På andreplass over Prios fem favoritter finner vi Den internasjonale domstolen i Haag (ICJ), hvor spørsmålet om mulige russiske krigsforbrytelser for tiden er under lupen.

– Her kan komiteen også peke i retning Ukraina-konflikten uten å være fullt så konfronterende, sier Urdal.

Videre har Prio listet opp den indiske aktivisten Harsh Mander og hans kampanje Karwan-e-Mohabbat (Kjærlighetens karavane). Mander startet denne i 2017 som et svar på statsminister Narendra Modis hindunasjonalistiske styre.

Videre finner vi på fjerdeplass den uiguriske aktivisten Ilham Tohti, som sitter fengslet i Kina – en delt pris sammen med Hongkong-aktivistene Agnes Chow Ting og Nathan Law Kwun-chung.

Og den siste og femte favoritten: To organisasjoner som jobber for sannhet og mot propaganda, Human Rights Data Analysis Group (HRDAG) og Center for Applied Nonviolent Action and Strategies (KANVAS).

Norges Fredsråd tror på klimapris

En delt Tikhanovskaja og Navanyj-pris står også på Norges Fredsråds liste over årets favoritter, nærmere bestemt på en tredje plass.

– De har begge opponert mot postsovjetiske staters autoritære styresett. Og det har medført store personlige bekostninger for begge to, sier leder i Norges Fredsråd, Oda Andersen Nyborg, til NTB.

De har imidlertid mest troen på en klimapris i år. De tar til orde for en delt pris mellom FNs klimakonvensjon (UNFCCC), Greta Thunbergs Fridays For Future og Sir David Attenborough.

– FNs klimakonvensjon representerer det rammeverket som er til stede, Thunbergs Fridays For Future jobber for å bringe unge sammen i fredelige demonstrasjoner, mens Attenborough er en slags lederstjerne for hvordan mennesker bør møte naturen, noe han har viet livet sitt til. De tre utfyller hverandre, sier Nyborg.

– En slik pris vil være en døråpner som bygger opp under multilateralt samarbeid, og den vil åpenbart være konfliktdempende, sier hun.

(©NTB)