– Nygaard gikk langt over streken

 
Foto: Morten Brakestad/Stortinget
Valgforsker og professor Bernt Aardal mener det å ha kalt kalle Frp-poliitikeren Sylvi Listhaug for "rasistisk fascist" kan få helt motsatt effekt.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

For knapt noen dager siden skrev eks-forleggeren i Aschehoug og styreleder i Norsk PEN, William Nygaard, på sin Facebook-side følgende utspill mot innvandrings- og integreringsministeren:

 
Foto : Eirik Solheim/NRKbeta

«Jeg bryter et tabu om fascisme og advarer for egen regning: Blant våre rikspolitikere er det nok Sylvi Listhaug som ligger tettest på en autoritær og rasistisk fascisme i norsk politikk i dag. Hennes politikk/politiske retorikk er egenrådig og farlig og bør advares mot. Hermed gjort – i god tid før valget.»

– Jeg synes man går langt over streken og bruker såkalt “namecalling”. Man bruker noen av de sterkeste ordene man har og til dels tømmer dem for innhold, sier Aardal til Nettavisen.

Kan gi motsatt effekt
Valgprofessoren mener effekten kan bli alt annet enn det man ønsker.  Ifølge Aardal har Ap en del velgere som langt på vei er enige med Listhaug i innvandringsspørsmålet, men uenige med Frp i andre saker.

– Når det gjelder Listhaug, er det mer blir et spørsmål om hva slags ord hun bruker, hva slags retorikk hun har. Og der kan det være flere, også innad i Frp, som synes hun går for langt. Men det er vanskelig å måle effekten på velgerne av dette, sier Aardal.

Listhaug har tidligere i et intervju til VG Nett sagt at hun ikke finner seg i karakteristikkene.

– Jeg finner meg ikke i å bli stemplet som en fascistisk rasist. Denne ekstreme tankegangen er direkte i mot absolutt alt jeg står for. Fremover kommer jeg til å fronte en streng innvandringspolitikk og integreringspolitikk som stiller krav. Jeg er opptatt av klar tale, og det å diskutere realitetene, og ikke skyve ting under teppet.