USA og Mexico innleder samarbeid om venezuelanske migranter

Biden-administrasjonen har gått med på å ta imot opptil 24.000 migranter fra Venezuela, mens Mexico vil ta imot noen venezuelanere som blir utvist fra USA.

Biden-administrasjonen har gått med på å ta imot opptil 24.000 migranter fra Venezuela, mens Mexico vil ta imot noen venezuelanere som blir utvist fra USA.

Enigheten om Venezuela, som ble kunngjort av de mexicanske og amerikanske utenriksdepartementene onsdag, kommer etter en usedvanlig stor økning i venezuelanere som tar seg til Mexicos grense mot USA. Mange ankommer etter en vanskelig og farlig reise.

I en relatert kunngjøring fra USAs departement for innenlands sikkerhet heter det at det vil gjøres tilgjengelig nesten 65.000 midlertidige arbeidsvisum for lavutdannede yrkesgrupper, rundt dobbelt så mange som i et vanlig år.

Minst 20.000 av dem er reservert for folk fra Haiti og andre mellomamerikanske land.

Stor oppgang

Venezuelanere som blir utvalgt, vil ankomme USA med fly. De har nylig forbigått guatemalanere og honduranere, og det er nå bare folk fra Mexico som blir hyppigere stanset ved USAs grenser.

I august ble over 25.000 venezuelanere stanset, en stor oppgang fra drøyt 17.500 måneden før og fire ganger så mange som i august 2021.

Det anslås at 6,8 millioner har forlatt Venezuela siden økonomien gikk ad undas i 2014, de fleste av dem til Karibia og andre latinamerikanske land.

USAs relativt sterke økonomi etter koronapandemien og dårlige forhold til myndighetene i Venezuela, som gjør det vanskelig å sende migranter derfra tilbake, gjør USA mer attraktivt.

Ordningen ligner en USA har for ukrainske krigsflyktninger. USA gir to års opphold til opptil 100.000 ukrainere som flykter fra krigen, og har foreløpig tatt imot titusenvis, nesten 17.000 av dem i august.

Farlig ferd

Under press fra Biden-administrasjonen innførte Mexico i januar restriksjoner på flyreiser for å begrense den venezuelanske migrasjonen til USA, men mange valgte da heller å reise via
Darien-jungelområdet mellom Colombia og Panama.

Jungelen er tilholdssted for ville dyr og insekter. Det er mangel på trygt drikkevann, og området er tilholdssted for en rekke væpnede grupper som både driver med narkotikasmugling og menneskehandel. På colombiansk side har gerilja tidligere lagt ut landminer.

(©NTB)