– En påminnelse til politikerne

F.v på bildet: Øystein Kolstad Kvalø, Nicholas Wilkinson, Talha Butt og Camilla Engeseth.
Foto: Claudio Castello
Representanter for Redd Barna overrakte sommerkampanje-boken #barndombetyralt til politikere utenfor Stortinget.
0Shares

I #barndombetyralt vil man finne en samling av bidragene Redd Barna fikk inn i sin sommerkampanje for flyktningebarn.

Som del av kampanjen sendte voksne nordmenn egne bilder og andre barndomsminner, i en form for markering for flyktningbarn. Boken inneholder også flere krav om barn på flukt.

– For meg er dette en fantastisk bok, fordi man snakker om viktigheten med en trygg barndom, det å ha en god start på livet. Uansett om barn flykter eller ei, så skal barn få lov til å være barn, og ha de samme rettighetene, sier Wilkinson til Utrop.

– Viktig pekefinger
Sv-politikeren ser boken samtidig på som et viktig pekefinger i flyktningdebatten.

– Flyktningkrisen tenker veldig mange er over, men det er ikke tilfelle. Og barn, særlig også enslige barn flykter fra steder hvor det er krig og hvor det er utrygt. Vi har det så godt i Norge at vi har det vanskelig å tro at dette er virkeligheten for barn. At barn må flykte. At de opplever traumer på veien. Å sikre trygghet for barn som flykter er en av våre viktigste oppgaver.

Talha Butt, videregående skoleelev og leder i Oslo Press (Redd Barnas barne- og ungdomsorganisasjon), har skumlest litt av boken.

– Jeg er helt enig med Nicholas syn på at barn må få lov til å være barn.

– Ta et større ansvar
Camilla Engeseth, spesialrådgiver i Redd Barna, sier denne sommerkampanjen er en av de viktigste på lenge.

– Vi vil sende ut et sterkt budskap om at barn på flukt er barn uansett, med de samme rettigheter og drømmer. Et annet formål med boken er å sende et signal til norske politikere, om at de må ta mer ansvar på feltet.

Kommer med krav
I boken krever man blant annet å avskaffe midlertidighetsordningen for enslig mindreårige asylsøkere, og at man sikrer tryggere fluktruter. Engeseth påpeker at virkeligheten for barn på flukt er heller ganske brutal.

– Situasjonen for barn på flukt er at de trues på livet av menneskesmuglere, at de ofte må flykte i utrygge omgivelser, hvor de kan møte rovdyr eller bli skutt på, eller at de ikke overlever flukten over Middelhavet. Et sted må vi starte, og det er å sikre at barn kan flykte trygt.

Wilkinson mener det å styrke kvoteflyktningordningen er en begynnelse.

– Vi i SV vil være med å støtte at flere kvoteflyktninger finner veien til Norge. Vi ser for oss 5000 som en realistisk målsetning.