– Fredsprisen viktigere enn på lenge

 
Foto: NTB
Fredag formiddag annonseres årets mottaker av Nobels Fredspris. Lederen ved Nansen Fredsskole mener prisen er "viktigere enn på lenge". 
0Shares

Norsk-chilenske Alfredo Zamudio, som er leder ved Nansen Fredssenter, og som selv kom til Norge som flyktning på 70-tallet, taler klart overfor NTB.

 
Foto : Kirsti Hovde

– I et år med stor usikkerhet, hvor atomspøkelset for alvor er kommet tilbake på den internasjonale agendaen og hvor verdensledere ikke tar ansvar for fred og sikkerhet, er Nobels fredspris viktig. Fredsprisen gir håp til de mange som lider under konflikt, krig og undertrykking, og er en livsviktig oppmuntring til de som gjør sitt ytterste for å hjelpe fredens sak.

Zamudio og Fredssenter mener at dette er de tre mest aktuelle kandidatene til årets fredspris: 

Nuclear Threat Initiative (NTI), for arbeidet med kjernefysisk dialog

Nuclear Threat Initiative ble stiftet i 2001 av senator Sam Nunn og filantrop Ted Turner, og arbeider med dialog og kontakt mellom atomvåpenmaktene, for nedrustning og ikke-spredning av atomvåpen. NTI ledes av Ernest J. Monitz, tidligere amerikansk energiminister og en av USAs sjefsforhandlere i atomavtalen med Iran.

Nadia Murad, for arbeidet mot folkemordet på Yazidiene

Verden våknet opp til ISIS’ brutale fremferd da bilder fra Yazidi-folkets flukt ble kjent. FN-rapporter indikerer at tusenvis av mennesker ble drept, mange kvinner voldtatt eller tatt som slaver, og et ukjent antall har begått selvmord for å unngå fangenskap eller etter å ha overlevd grusomme overgrep. Nadia Murad har markert seg som en talsperson for verdigheten til ofre for slaveri og menneskehandel. Hun er også FN-ambassadør.

Community of St. Egidio, for arbeidet med religionsdialog

Tiden etter andre verdenskrig har ikke vært fredens tid, men en kontinuerlig bølge av dårlige nyheter, der kolonialisme, nepotisme og religionshat har vært årsak til mange konflikter. Vår samtid trenger kanskje mer enn noensinne dialog. Italienske Community of St. Egidio har i en årrekke arbeidet med humanitær bistand og religionsdialog i flere vanskelige situasjoner og konflikter. Community of St. Egidio ble stiftet i 1968 av Andrea Ricardi, har over femti tusen medlemmer, og base i Trastavere, Roma.