NRK-anmelder: Bok beskriver virkelighet i det moderne USA

 
Foto: Skjermdump/YouTube/Politics and Prose
Boka det er snakk om er The Hate U Give, og virkeligheten det er snakk om, viser at det eksisterer sterke skiller mellom de hvite og svarte miljøene. 
0Shares

I en NRK-anmeldelse av debutromanen til forfatteren Angie Thomas (bildefaksimilet), The Hate U Give, spør journalisten hvorfor denne boka traff folk så hardt. Thomas svarer ved å si:

– Fordi den beskriver en virkelighet i det moderne USA, der skillene mellom hvite og svarte miljøer er langt større enn mange vil innrømme.

Det er den tidligere rapperen Angie Thomas som har skrevet boken, inspirert av bevegelsen Black Lives Matter, som ble dannet i etterkant av at en svart og ubevæpnet man ble skutt av en nabolagsvakt i Florida. Da vakten ble frikjent for å ha handlet i selvforsvar, satt det i gang store protester og opptøyer i afroamerikanske miljøer, og mannen ble dømt.

– Skriver engasjerende
Og det er en lignende historie forfatteren Thomas skriver om i sin bok, forklarer anmelderen.

– Det er imponerende av en debutant å kunne skrive så engasjerende om rasisme uten å bli for tung på labben, skriver NRK-anmelderen.

Hun synes imidlertid boken kan bli i det lengste laget med 450 sider. Ellers er oversettelsen fra engelsk til norsk god, men den svikter noen steder der faste uttrykk virker gammeldags på norsk, men sies i en tone som ellers er svært muntlig og ungdommelig.