Rishi Sunak: Storbritannias andre flerkulturelle statsminister, og rikere enn kongen

BESTEFORELDRE FRA PUNJAB: Rishi Sunak er kun 42 år gammel og er Storbritannias første statsminister med bakgrunn fra Asia.
Foto: Chris McAndrew
Rishi Sunak er ikke Storbritannias første statsminister med minoritetsbakgrunn, men blir den første statsministeren som er rikere enn Storbritannias monark.
181Shares

Det konservative partiet ble kastet ut i et nytt ledervalg da Liz Truss, etter kun 44 dager som statsminister, gikk av i forrige uke.

Kandidatene som ville stille, måtte samle støtte fra 100 folkevalgte partikolleger innen mandag. Sunak, som var finansminister fra 2020 til juli 2022, var den eneste som offentlig hadde fått nok støtte. Penny Mordaunt var fortsatt med i kampen fram til hun trakk seg i dag, ifølge E24.

Dermed ble Sunak stående igjen som eneste kandidat med  tilstrekkelig støtte til å bli valgt som ny partileder i Det konservative partiet og statsminister i Storbritannia.

Besteforeldrene emigrerte til Øst-afrika

Nå er det bekreftet at Rishi Sunak fra Det konservative partiet, er Storbritannias nye statsminister. I sin tale i ettermiddag, uttrykte han stor takknemlighet for tillitten til sine partikollegaer i Parlamentet:

– Jeg er beæret for støtten til mine kollegaer i parlamentet og for å bli valgt til leder av det Konservative partiet. Det er det største privilegiet i livet mitt å få muligheten til å tjene partiet jeg elsker, og gi tilbake til landet jeg skylder så mye til.

Sunak er Storbritannias første statsminister med bakgrunn fra Asia. Han er også den første hinduen, og den første med mørk hudfarge til å styre landet.

Ifølge The Guardian er han også en praktiserende hindu, selv om han sjelden uttaler seg offentlig om troen sin.

Sunaks foreldre har begge opprinnelse fra indisk og pakistansk Punjab, men er født i Kenya og Tanzania. Dette er fordi hans besteforeldre, ifølge Sunaks Wikipedia-side, emigrerte til Kenya og Tanzania for å arbeide, da disse landene fortsatt var under britisk kolonistyre.

Senere på 60- tallet flyttet foreldrenes familier til Storbritannia hvor de vokste opp.

Analytiker som 21-åring

Sunak er født og oppvokst i Southampton, Storbritannia, og er utdannet ved Stansford Universitet. Ifølge hans egen Wikipedia-side, startet han tidlig å arbeide som kelner ved en curry-restaurant samtidig som han gikk på kostskole. Deretter fulgte college og økonomistudier.

Kun 21 år gammel, fem år før han var ferdigutdannet ved Stanford, startet han å jobbe som analytiker for investeringsbanken Goldman Sachs.

Siden har han hatt flere høytstående stillinger innen finanssektoren. Fra 2013-2016 var han Investeringsdirektør i Catamaran Ventures, eid av hans svigerfar, milliardær og grunnlegger av Infosys; N. R. Naranya Murthy.

MILLARDÆR-PAR: Akshata Murty er Sunaks kone og datter av forretningsmannen og milliardæren Nagavara Ramarao Narayana Murthy.
Foto : Sameerozo

Sammen med sin kone, Akshata Murty, sitter Sunak på en kombinert formue på 8,7 milliarder kroner.

Dette er altså over dobbelt så mye som formuen til Kong Charles III og Dronning Camilla som er anslått å være 4,2 milliarder kroner, ifølge The Guardian.

Sunaks støttespillere sier at det er nettopp hans evne til opparbeide penger, som kvalifiserte ham til å lede Storbritannia gjennom de økonomiske vanskelighetene landet nå befinner seg i, skriver The Washington Post.

Ikke Storbritannias første flerkulturelle statsminister, men nesten

Det er over hundre år siden sist Storbritannia har hatt en flerkulturell statsminister. Tidligere har Storbritannia hatt en statsminister med jødisk-italiensk bakgrunn: Benjamin Disraeli, jarl av Beaconsfield.

FØRSTE FLERKULTURELLE STATSMINISTER: Benjamin Disraeli fotografert i 1879
Foto : Cornelius Jabez Hughes

Disraeli var statsminister i to perioder under siste halvdel av 1800-tallet.  Dette til tross for at jøder ikke var tillatt som parlamentsmedlemmer før 1858.

Disraeli var nemlig ikke lenger jøde, men kristen.

Konverteringen skjedde i ung alder da hans far kranglet med synagogen i Bevis Marks i 1813. Fire år senere bestemte han at barna hans skulle døpes til å bli kristne, ifølge Britannica.

Til felles har Sunak og Disraeli, at de begge har gjort gode investeringer som bragte dem i en høytstående posisjon før de tiltrådte rollen som statsminister. Disraeli gjorde likevel noen dårlige investeringer på slutten av hans karriere, som satte ham i gjeld.