– Innvandring skaper splid i Arbeiderpartiet

Fattet stemning: Inne på Aps valgvake på Folkets Hus er stemningen noe nedslått etter den første valgmålingen. Samtidig håper man på at ting vil bedre seg etterhvert som resultatene kommer inn.
Foto: Claudio Castello
I en kommentar i Adresseavisen, skriver Tone Sofie Aglen om det hun beskriver som ”splittelsen av Arbeiderpartiets sjel” som følge av deres nylige seier i asylsaken, som for flere har en bismak.

Aglen trekker frem den unge Ap-politikeren Fatima Almanea som etter Aps ”snuoperasjon” i asylsaken, som innebærer at de såkalte oktober-barna får ny behandling, skrev på twitter:

– Jeg kan gledelig meddele at Arbeiderpartiet har funnet sin sjel. Den lå begravd under mengder av svada og Frp-retorikk. Flere i partiet som lenge har gitt uttrykk for skuffelse over at Ap ikke har villet støtte en stans av returer til Afghanistan, deler nå den samme gleden som Almanea. Spesielt AUF i Trøndelag, som har hatt dette som kampsak, jubler å sier nå at partiet har ”funnet tilbake til seg selv”.

Hva som er partiets sjel er likevel vanskelig å fastslå.

– Å holde Ap samlet i asylspørsmål, er like enkelt som å leie en ungeskokk forbi en godteributikk. Partiet rommer alt fra aktivister med palestinaskjerf til dem som trives best i grilldress, skriver Aglen.

Støre gjør det godt
Hun påpeker videre at Jonas Gahr Støre anklages for å uttale seg tvetydig, men trekker frem at han utøver en stor prestasjon. Nemlig å få partiet til å virke ”myk og hard på samme tid.

– Litt som SV og Frp. Samtidig. På bakgrunn av dette er det viktig for Støre å bagatellisere vedtaket som ble gjort i Stortinget og å forsikre velgerne om at dette ikke er ”en liberalisering av asylpolitikken, men en presisering av asylforliket”.

Oppfatningen av situasjonen deles ikke innvandringsminister Sylvi Listhaug:

– Når Ap legger opp til å myke opp politikken, vil dette nok en gang kunne oppfattes som om det er gode kår for å sende barna til Europa og Norge”, svarte hun, ifølge Aglen.

Innvandringsliberal slagside
Innvandring splitter de fleste partier, men Ap er det partiet som påvirkes i størst grad. Ulikt Frp er det de innvandringsliberale som er de mest høylytte innad i partiet, skriver Aglen.

– For Ap må det være et kraftig tankekors at bare drøyt halvparten av deres egne velgere mente de har den beste politikken på innvandring under valget, der partiet hadde som strategi  å tie om alt som handlet om innvandring i hjel, skriver Aglen. Samtidig som dette mente 35 prosent av velgerne at det var Frp som hadde den beste politikken.