Ifølge Ebrahimnejad driver iranske myndigheter med overvåking av opposisjonelle, blant annet gjennom bruk av “agenter”.
– Eksiliraneres nettverk har i Norge aktivt prøvd å rapportere disse agentene til PST og det er heldigvis noen av dem som er blitt kartlagt og anmeldt. Men vi vet at dette bare er toppen av isfjellet og det er mange agenter som holder seg skjult og fortsatt jobber for det iranske regimet.
Videre skriver han i innlegget:
– Regimets hemmelige politis (Ettelaat) oppdrag over iranske landegrenser har bestandig vært å styrke sitt spionnettverk og lage lobbyer og vedlikeholde disse. Det islamske regimet bruker disse lobbyvirksomhetene aktivt for å ivareta sine interesser.
Kvinnelige agenter
En kjent metode er å sende kvinnelige agenter.
– I ovennevnte strategi oppleves ofte kvinnelige asylsøkere mer effektive til dette arbeidet. Ettelaat sender kvinnelige «asylsøkere» som igjen er medlemmer av Ettelaat. Disse personene ligger lavt en stund, for å finne et fotfeste inn i et miljø i Norge, spesielt hos politikere, og etter hvert danner de et forhold med dem og lager en lobby for regimets politikk.
I PSTs trusselvurderinger
Fra før av har iranere i Norge kommet med liknende anklager om hvordan deres regimekritiske aktivitet har blitt overvåket.
Høsten 2020, i et intervju med NRK, uttalte sjef for kontraspionasje i PST, Hanne Blomerg, at iranske agenter er aktive i Norge.
– PST har i våre åpne trusselvurderinger pekt på Iran flere ganger som en aktiv etterretningsagent i Norge. Og en av aktivitetene de driver med er flyktningspionasje. Iran er et land som bruker mye ressurser på flyktningspionasje.
Tidligere i år skrev også NRK om en norskiraner som ble dømt i et dansk terrorkomplott. Norsk-iraneren, som kom til Norge som flyktning, hadde tidligere oppsøkt PST og tilbudt sine tjenester til Norge.
Norsk-iraneren tilbød seg blant annet å spionere på norskiranere. PST trodde ikke på ham, og få år senere ble mannen, som er bosatt i Oslo og norsk statsborger, avslørt som agent for iransk etterretning i Danmark og arrestert. Han ble idømt syv års fengsel, som han soner i Halden fengsel.
Ambassade avviser kritikk
Utrop har kontaktet Irans ambassade i Oslo med følgende spørsmål:
– Vil den iranske ambassaden bekrefte eller avkrefte disse påstandene?
– Er ambassaden kjent med såkalte «falske asylsøkere»?
– Hvordan vil ambassaden kommentere påstandene om rekruttering i moskeer?
– Har ambassaden kjennskap til at det finnes kvinnelige agenter, som det påstås i kronikken?
I svaret fra ambassaden trekker de i tvil forskerens nøytralitet:
– Vi avviser på det sterkeste slike oppdiktede påstander fremlagt av denne såkalte forskeren. Vi mener disse falske påstandene ikke fortjener å få oppmerksomhet og bli besvart.