Sumaya Jirde Ali anmelder Atle Antonsen for hatytringer : – Han grep tak i meg

Sumaya Jirde Ali beskriver at komiker Atle Antonsen skal ha grepet tak i henne og fremmet nedsettende rasistiske ytringer mot henne.
Foto: Line Ørnes Søndergaard / Morten Brun
– Antonsen ser meg rett i øynene og sier med foraktfullt mine «du er for mørkhudet til å være her», skriver Sumaya Jirde Ali i et Facebook-innlegg.
642Shares

I et Facebook-innlegg anklager forfatter, dramatiker og poet, Sumaya Jirde Ali, komiker  Atle Antonsen for rasisme og bruk av fysisk makt mot henne.

Hun beskriver en kveld på utestedet Bar Boca som brått blir en vond og skremmende opplevelse for henne.

– Antonsen satte seg overfor meg. Det var et lite bord mellom oss. Jeg husker gliset, jeg husker glimtet i øyene hans. Jeg er ikke fremmed for berusede menn. Jeg er ikke fremmed for berusede menn som snakker engelsk til meg. «What are you… how are you», sier Antonsen. Jeg humrer og svarer «æ kan norsk assa.», skriver Jirde Ali.

Videre beskriver hun at han brått begynner skriker «SHUT THE FUCK UP» slik at hun får spytteklysene hans i ansiktet.

– Jeg glemmer aldri kraften i stemmen, jeg glemmer aldri aggresjonen som kom ut av intet. Jeg forsøkte å rygge bakover, men vi satt mot veggen. «Jeg vet hva du driver med, jeg vet hva du prøver på», gjentok Antonsen. Når jeg forsøkte å spørre hva det er han mener, skriker han igjen og igjen, på engelsk, at jeg må holde kjeft. Cathrine (Jirde Alis venninne journ. anm.), som sitter ved min side, spør hvorfor han skriker og oppfører seg som en «dust» mot meg. Også henne ber han om å holde kjeft.

Jirde Ali beskriver at han gjentatte ganger har beordret henne og venninnen om å holde kjeft.

«Se på deg, du er jo det.»

Forfatteren beskriver at hun blir redd:

– Jeg tror det er da, mens venninna mi forsøker å støtte meg, at jeg har en ut-av-kroppen-opplevelse. Jeg ser på situasjonen som om jeg ikke selv sitter der, jeg ser på ham, ser aggresjonen i kroppsspråket, forakten i ansiktet, og det er da jeg blir redd. Antonsen er en stor og kraftig mann.

Etter hvert forteller Jirde Ali at Antonsen skal ha kommet med en rasistisk bemerkning:

– Antonsen ser meg rett i øynene og sier med foraktfullt mine «du er for mørkhudet til å være her.», skriver Sumaya Jirde Ali i et Facebook-innlegg.

Ifølge henne skal han ha gjentatt dette.

– Antonsen reiser seg opp og tvinger frem en hånende latter før han snur seg mot de tre, fremmede hvite mennene ved nabobordet. «Er dere ikke enige i at hun er for mørkhudet til å være her?», spør han dem mens han peker mot meg. Som om han foretok en undersøkelse ved bordet. Så snur han seg mot meg og sier «se på deg, du er jo det.»

Skal ha tatt tak i armen hennes

– Han står ikke bare i veien, han tar et skritt nærmere og griper tak i meg. Jeg river meg løs og med gråtkvalt stemme ber jeg ham om å ikke å ta på meg. Han ber meg igjen om å holde kjeft før han igjen forsøker ta på meg. «Vær så snill og ikke ta på meg», sier jeg. «Shut the fuck up», svarer han

Til slutt kommer en annen kjent komiker, Maria Stavang, til unnsetning og holder Antonsen fast og ber han om å slutte. Før dette, beskriver Jirde Ali at flere satt og så på uten å gripe inn.

Jirde Ali spekulerer i om Antonsens angrep var en mislykket vits, eller om det var ren rasisme. Hun forteller at han tidligere har skrevet en støttende melding til henne da hun ble hetset av Resett, og at han i ettertid skrev en beklagende melding:

– Hendelsen fant sted natt til søndag. Onsdag kveld uken etter sender Antonsen meg melding på Facebook. «Har erfart at jeg skylder deg en unnskyldning fra lørdag. Tankeløst å være komidust rundt så belastende ting», skrev han. «Jeg har antagelig blitt helt blind etter for mange år med fjasing rundt dette med Golden», skrev han. «Jeg unnskylder i hvert fall dypt hvis det endte med at jeg har såret deg.»

Antonsen: – En trist og ubehagelig sak

TV2 har forsøkt å få meldingen og hendelsen bekreftet av Antonsen, som ga følgende svar til både Dagsavisen og TV2 :

«Dette er en trist og ubehagelig sak, men siden det foreligger en politianmeldelse, så vil det være uryddig av meg å kommentere noe rundt dette akkurat nå. Håper på forståelse for det.».

Utrop har forsøkt å komme i kontakt med Antonsen, men har ikke lyktes med å få svar

VG har vært i kontakt med Oslo-politiet, som bekrefter at de har mottatt en anmeldelse i forbindelse med en hendelse på Bar Boca i Oslo 23. oktober. Politiadvokat Marianne Aune skriver i en e-post at saken er kodet som «hatefulle ytringer» og «hensynsløs atferd».

Overfor VG, sier Politiet at både fornærmede, mistenkte og vitner som var til stede er avhørt.

– Saken er ferdig etterforsket og ligger til påtalevurdering, skriver politiet videre.

“Superaggressiv”

VG har også fått hendelsen bekreftet av Jirde Alis venninne  Cathrine Kristiansen. Hun beskriver Antonsen som “superaggressiv”

– Så er det noe med at det er Atle, han er den han er. Vi prøver å skjønne om det var en spøk ved å gi ham «the benefit of the doubt», men det var ikke noe humor å spore. Det var det faktisk ikke, forteller venninnen, sier hun til VG.