Anti-rasisme banet veien for Origi

Det var i den lokale klubben Mathare Youth Sports Association at det hele startet for Origi.
Foto: Wikimedia commons Images
Hadde det ikke vært for Brumunddals aktive tiltak mot rasisme ville Lillestrøm-keeper Arnold Origis (34) liv sett ganske annerledes ut nå.

Sist helg kunne fotballveteranen Origi og hans lagkamerater i LSK feire seieren i Norgesmesterskapet i fotball. For den ferske cupvinneren har veien vært lang: Kenya til Moss, via Fredrikstad til Ull/Kisa og Lillestrøm, hvor han har spilt siden 2013, skriver NRK.

Reisen som skulle gjøre det mulig for Origi å komme til topps i norsk fotball startet i Brumunddal for 22 år siden.

Første møte med Norge
Origi er født og oppvokst i Mathare-slummen i Nairobi Kenya, og spilte fra tidlig alder for Mathare Youth Sports Association (MYSA). Klubben har lang tradisjon for deltagelse i Norway cup og sommeren 1995 var Origi blant de utvalgte.

Han og medspillerne ble under oppholdet boende i Brumunddal – 14 mil unna Ekeberg. Marianne og Svein Kvarberg var blant de engasjerte frivillige som hadde sagt seg villige til å huse spillerne fra Matahare klubben. Oppholdet hos Kvarberg familien skulle senere visse seg å bli avgjørende for Origis fremtidige fotballkarriere

Brummundalsslaget
Katalysatoren for dette initiativet, er det som i senere tid har blitt referert til som «Brummundalsslaget» da Arne Myrdal og Folkebevegelsen Mot Innvandring (FMI) i august 1991 valgte å holde appell mot norsk innvandringspolitikk i Brumunddal sentrum. FMIs oppmøte kom i kjølvannet av flere voldsepisoder samt en økt motstand mot innvandring i bygda.

– Appellen ble til et gateslagsmål mellom antirasister, blitzere og FMI-tilhengere. Mot-demonstrantene ble regelrett jaget ut av byen med stokker, jernstenger og flasker, skriver NRK.

Slaget mot rasisme
I etterkant av «slaget om Brumunddal» satte Ringsaker kommune i gang en rekke tiltak med støtte fra myndighetene.

Aksjonsgruppa «Brumunddal på nye veier» ble etablert, og Aksjonsplan Brumunddal satte mobbing, diskriminering og rasisme på dagsordenen i skolen. For Origi skulle dette båndet med ekteparet fra Norge gi han troen på en mulig karriere i Norge:

– Jeg fikk motivasjon til å ha det bedre. Til å dra til Norge og få et bedre liv. Det ga meg motivasjonen. Den turen til Norge var helt avgjørende for at jeg sitter her i dag og spiller for Lillestrøm i Eliteserien, sier Origi.