– Har selv mye av skylden for hets

 
Foto: Kristian Fabrizio Mendoza
Nordmenn mener trakassering og vold mot muslimer kan forsvares, ifølge fersk rapport.  –Bekymringsfullt, mener barne- og likestillingsminister Solveig Horne (bildet). 

Nær halvparten av alle spurte nordmenn mener at muslimer selv har «mye av skylden for økende muslimhets». Samtidig svarer nær fire av ti bekreftende på påstanden «muslimer utgjør en trussel mot norsk kultur», mens over tre av ti mener «muslimer ønsker å ta over Europa».

Det viser den ferske rapporten Holdninger til jøder og muslimer i Norge 2017.

Dagbladet omtaler rapporten og til avisen sier barne- og likestillingsminister Solveig Horne at hun er særlig bekymret over at så mange som 10 prosent av de spurte mener trakassering og vold mot muslimer kan forsvares.

– Når vi ser at så mange mener trakassering og vold kan forsvares, er det helt uakseptabelt og svært bekymringsfullt, sier barne- og likestillingsminister Solveig Horne til avisen.

– Vi har et ansvar
På spørsmål om hvilke ansvar hun mener hun selv og Frp har for at stemningen er som den er, svarer barne- og likestillingsministeren:

– Alle politikere, enten vi er på Stortinget eller i regjering, har et ansvar for hvordan vi uttrykker oss. Vi er rollemodeller. Samtidig er jeg opptatt av å skille sak og person. Jeg vil ikke kommentere Sylvi Listhaugs uttalelser, men vi har alle ulike måter å uttrykke oss på. Jeg ville valgt andre måter. Men jeg er ikke enig med dem som sier at Frps politikk har skyld i disse tallene. Den politikken hun fører, er regjeringens politikk, sier Horne, som vil kalle sammen fem av regjeringens departementer til et møte.

Mistenkeliggjøring
Cecilie Endresen, førsteamanuensis ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved UiO, synes også tallene var høyere enn forventet.

– Det er uomtvistelig at mange er redd for mye ved muslimer, men dette synes jeg var høye tall, som må tas på alvor, sier Endresen til Dagbladet.

Hun mener det er viktig å tenke over hvordan det er å leve med så mange fordommer rettet mot seg.

– Det er vel ingen som liker å bli kategorisert, tillagt meninger og holdninger de ikke har. Alle mennesker ønsker å bli behandlet for den de er. Å bli mistenkeliggjort kommer det ikke mye godt ut av, sier Endresen.

Tidligere Ap-politiker og samfunnsdebattant, Aslam Ahsan, er også overrasket over tallene, og sier at han ikke kjenner seg igjen i at så mange har slike holdninger.

– At 31 prosent mener muslimer skal ta over Europa, er trist og veldig alvorlig. De fleste kjenner til ryktene og mistankene om islam og muslimer, men da snakker man om ytterliggående krefter i samfunnet. For meg så er det veldig oppsiktsvekkende at nordmenn som er godt opplyste folk, kan tenke så avvikende fra den virkeligheten vi befinner oss i, sier Ashan.