Tøyensk jul

 
Sist helg kunnne man høre en avslappende reaggaelåter synge julen inn på Tøyen. Julemarkedet er ikke tradisjonelt, men tradisjonsrikt.
Anna Aronsen Oftedal

Marsipangriser, brente mandler, julepølse og juleøl er byttet ut med samosa, grønnsakssupper, diverse kaker og injera (øst-afrikanske surdeigspannekaker) på Tøyensk Julemarked . Det blir feil å si at markedet er utradisjonelt, for tradisjoner fra alle forskjellige kulturer er forent i dette julemarkedet som kan sies å være litt ekstra krydret.

Selvom markedet er flerkulturelt , får man også kjøpt gløgg, kaker og julepynt. Det selges også popcorn, fotografier,  bøker, suppe i brød, selvplukkede grønnsaker, indisk, pakistansk og etiopisk mat, falafel, hjemmelaget håndarbeid,  klær, CD-plater, juleting, smykke, brukte klær og aloe vera.


Nystartede bedrifter og andre kreative pionérer er også å finne på julemarkedet. Suppegutta serverer veganske supper i uthulede brød. I fjor og i forifjor var det også mulig å få seg en gratis hårklipp av flyktninger fra Syria, i WIDE-CUTs POP-UP salong. Markedet, som arrangeres av Foreninga! og Tøyen frivillighetssentral er åpent for nye tradisjoner og er  selv i godt igang med å bli en årlig juletradisjon for mange av Oslos beboere. 

Mot slutten av dagen spilles reggaemusikk fra høytalerne og fire boder står igjen.

Bak tre av dem står somaliske damer og selger suppe, injera, gulrotkake, sjokoladekaker, samosa og vafler. Samosaene selges i tre varianter og har enten innbakt tunfisk, kjøtt eller sukker og egg. En av damene gir Utrop alle de tre varientene uten å kreve betaling.

– Vær så god, du skal få dem som en gave. God jul!