Norsk nødsignal for salvadoriansk kvinne

Flere fremøtte tok med seg FM-radione sine og møtte opp på Universitetsplassen i Oslo for å kringkaste nødsignalet fra El Salvador til støtte for abortdømte Teodora del Carmen Vasquez.
Foto: amnesty.no
For første gang siden andre verdenskrig kringkastet et nødsignal på en nedlagt FM-frekvens i Norge. 

Nødsignalet ble sendt dagen før FM-nettet i Norge slukket for godt. For å markere tok flere titalls mennesker med seg sine gamle FM-radioer til en markering på Universitetsplassen i Oslo.

Radioene var stilt inn på frekvens 91,9 der Amnesty International kontinuerlig har kringkastet et nødsignal til støtte for den abortdømte salvadorianske kvinnen Teodora del Carmen Vasquez (34).

 
Foto : www.iamlistening.org

– Vi har brukt FMs siste dager i Norge til å sende ut et nødsignal med et budskap som på fire dager har spredd seg til 92 land og nådd millioner av mennesker over hele verden, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International i Norge, til amnesty.no.

30 år i fengsel for dødfødsel
Nødsignalet på FM-nettet var en dramatisk melding fra søsteren til 34 år gamle salvadorianske kvinnen, som soner en straff på 30 år etter en dødfødsel.

Grunnen til at Vasquez sitter fengslet er at abort er totalforbudt i El Salvador. Landets strenge anti-abortlovgivning har medført at kvinner er blitt anklaget og dømt for drap når de mister et ufødt barn etter svangerskapskomplikasjoner. 

– Vi skal bruke hver eneste deling og hver eneste emneknagg til å fortelle salvadoranske myndigheter at verden lytter og følger med på Teodoras skjebne. Vårt krav er at Teodora og alle andre kvinner som er fengslet etter svangerskapskomplikasjoner i El Salvador slippes fri, og at loven endres, sier Egenæs.

Gikk gjennom 92 land
Etter at nødsignalet først ble kringkastet på den nedlagte FM-frekvensen 91,9 i Norge, har det skutt fart i sosiale medier og sprer seg nå over hele verden. Her hjemme har kjente navn som Therese Johaug, Alan Walker, Anna of the North, Audun Lysbakken, Knut Arild Hareide, Trine Skei Grande, Highasakite, Jonas Gahr Støre, med flere delt signalet.

Signalet nådde også en av El Salvadors største aviser, etter å ha vært innom 92 land.

 
Foto : Rødt Nytt

– Vi har mobilisert vår organisasjon globalt, samtidig som eksterne partnere har jobbet dag og natt for å støtte Teodoras kamp for rettferdighet. Det er helt fantastisk å se den solidariteten som mennesker fra hele verden viser.  På bare noen få timer har vi registrert tusenvis av mennesker som har delt signalet og fortalt at de lytter ved hjelp av emneknaggen #iamlistening, forteller Egenæs.

Klikk her for å lese mer om signalet