Skaper frykt blant norske jøder

Markering av jødedeportasjonene: Ervin Kohn understreker for de oppmøtte at det er viktig å beseire frykten som slike hendelser skaper.
Foto: Skjermdump, NRK - TV
Etter angrepet på en synagoge i Göteborg lørdag kveld, frykter flere norske jøder at liknende angrep kan skje i Norge, melder NRK.

Tre menn mistenkt for angrepet er nå pågrepet, etter at de skal ha kastet brannbomber mot synagogen i Göteborg. Ervin Kohn, leder for det mosaiske trossamfunn i Oslo, legger ikke skul på at angrepet skremmer norske jøder.

– Det som er ekstra skummelt, er at det ikke er en ensom ulv som står bak. Vi vet ikke hvem det var, eller hva som er motivet, men det er ekkelt også fordi Göteborg er vår nærmeste nabo, forteller han til NRK.

For det mosaiske trossamfunn, som har om lag 750 medlemmer her til lands, føles det ubehagelig nært ettersom synagogen i Oslo ligger nærmere Göteborg sammenliknet den andre norske synagogen som ligger i Trondheim.

Trenger økt beskyttelse
Dagen etter angrepet var flere fra det mosaiske trossamfunnet samlet ved den jødiske gravlunden for å markere deportasjonen av norske jøder til tyske konsentrasjonsleirer under annen verdenskrig. Kohn understreket til de oppmøtte at det er viktig å ikke la seg styre av frykten, men tok likevel forhåndsregler for markeringen.

– Vi skal ta slike hendelser på alvor. Vi har politibeskyttelse på alle våre institusjoner hele tiden, men jeg tok en ekstra telefon i dag, på grunn av angrepet i Göteborg. Vi skal ikke være naive, men vi er trygge fordi det norske samfunnet ser oss, og politiet beskytter oss.

Furore etter Trump-avgjørelse
I kjølvannet av Trumps avgjørelse om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, har det vært voldsomme demonstrasjoner og sammenstøt mellom palestinere og israelsk politi på den okkuperte Vestbredden og på Gazastripen.

I Sverige har flere, deriblant Allan Strutzinsky, ordfører i den jødiske forsamlingen i Göteborg, satt Trumps avgjørelse i sammenheng med angrepet mot synagogen. Kohn uttrykker likevel at det er for tidlig å uttale seg konkret om angripernes motivasjon, men at det kan være relatert til Trumps tale: 

– Det eneste som har skjedd i Midtøsten er at Trump har holdt en tale om ting. Det er ikke tvil om at det kan være et bakteppe.