U23-verdensmester ble kastet ut av landslaget: – Treneren har sagt at han ikke liker innvandrere

Exauce Mukubu ble kastet ut av brytelandslaget i august. To måneder senere vant han en suveren seier i U23-VM. Nå forteller han og andre brytere med minoritetsbakgrunn om å ha blitt forskjellsbehandlet av treneren.

I høst vant Exauce “Exo” Mukubu en soleklar 10-1-seier i U23-VM. Grace Bullen vant VM-sølv. De to har uten tvil sikret Norges beste resultater innenfor brytesporten i år. Resultatene kommer ikke uventet, da de i 2020 vant hvert sitt NM-gull og kongepokal, for beste sammenlagtresultater i 2020.

Likevel er ingen av dem på landslaget. Noe annet de har til felles, er at begge er mørke i huden.

I sommer forlot Bullen det norske landslaget og fortsatte satsingen i Georgia.

– Vi brøt med landslaget fordi forbundet ikke ville tilrettelegge et godt nok sportslig opplegg for at Grace Bullen kan konkurrere i verdenstoppen, sier Bullens manager David Garcia, til Utrop.

Utrop har snakket med flere brytere med minoritetsbakgrunn som forteller at de har blitt utsatt for forskjellsbehandling da de var på bryterlandslaget.

UTENFOR LANDSLAGET: Exauce “Exo” Mukubu vant en soleklar seier i U23-VM. Grace Bullen vant sølv i VM. Ingen av dem er med på Norges brytelandslag.
Foto : Privat / Xuexi Pang

—  Aanes har gitt flere sjanser til etnisk norske utøvere

Exauce “Exo” Mukubu, ble kastet ut av landslaget i august, på grunn av det Bryteforbundet beskriver som kontraktsbrudd. To måneder senere, etter å ha trent utenfor landslaget, briljerte han med den suverene seieren i 82-kilosklassen.

Når Utrop møter Mukubu har Bryteforbundet nettopp kontaktet ham med tilbud om en ny landslagskontrakt.

— Det er typisk at de kommer nå, etter at jeg har vunnet U23-VM, sier Mukubu til Utrop.

Tilbudet kommer rett etter at Fritz Aanes og Stig André Berge trekker seg som landslagstrenere. Avgjørelsen ble tatt etter en evalueringsrunde med utøvere som er, eller har vært, en del av landslaget i år.

— Kravene vi har stilt handler om at vi ønsker å bli respektert som mennesker på trening. På trening så fikk vi høre at vi er dritt.

Utrop har snakket med flere brytere med minoritetsbakgrunn Nikola Milatovic, Jacob Tangen og Samet Cetin, som deler Mukubus oppfatning av at avtroppende landslagstrener Fritz Aanes har prioritert utøvere med etnisk norsk bakgrunn fremfor dem. Utøverne retter også noe kritikk mot Bryteforbundet som har det overordnede ansvaret for landslagstrenerne.

— Exo har jo møtt på mest forskjellsbehandling. Han var nummer èn i Norge og vant senior-NM i 2020, men ble likevel ikke tatt ut til OL-kvalifiseringen,  sier tidligere landslagsutøver Samet Cetin til Utrop.

Milatovic og Tangen vant NM-gull i hver sin vektklasse i 2020. De beskriver at de har blitt presset ut av landslaget:

Nikola Milatovic mener at avtroppende landslagstrener Fritz Aanes har gitt flere sjanser til brytere med etnisk norsk bakgrunn, enn til brytere med minoritesbakgrunn.
Foto : Privat

— Fritz har drevet med forskjellsbehandling i form av å prioritere de han liker best personlig, sier Milatovic, og påpeker at det er et mønster:

—  Aanes har gitt flere sjanser til etnisk norske utøvere enn til utøvere med minoritetsbakgrunn.

I tillegg til NM-gull i 2020, kan Milatovic briljere med en bronsemedalje fra junior-EM i 2019.

– Likevel var jeg den eneste landslagsutøveren som måtte betale for egen deltakelse i VM i 2021: 16 000 kr kostet det.

Mukubu påpeker at Milatovic er blant flere brytere med minoritetsbakgrunn som hadde fortjent flere sjanser.

– Mange av disse gutta hadde fortjent å være med på et VM. Spesielt når det har vært ledige plasser i vektklassene. De kom på trening og fikk ingenting tilbake, sier han.

Skal ha blitt presset til å trene med skader

Samet Cetin forteller at han ikke bare har blitt nedprioritert, men også har blitt møtt med liten forståelse da han var i dyp sorg.

— Da en bryter med etnisk norsk bakgrunn mistet faren sin, fikk han pusterom, men da jeg mistet fetteren min, fikk jeg beskjed om å pelle meg på trening, sier han til Utrop.

Han snudde sine negative erfaringer fra landslaget til noe konstruktivt og startet opp Elvebyen bryteklubb i Drammen som har et spesielt fokus på å løfte brytere med minoritetsbakgrunn.

Cetin, Milatovic, Tangen og Mukubu mener også at fysiske skader ikke har blitt tatt seriøst. Ifølge Mukubu har utøvernes skader blitt mer alvorlige fordi de ikke har blitt tatt hensyn til.

Han forteller å ha fått beskjed om å dra og trene som vanlig etter å ha fått en alvorlig treningsskade i håndleddet. Da han på eget initiativ undersøkte skaden, viste det seg å være brudd

Ifølge ham er dette en av flere hendelser hvor Aanes ikke har tatt ham seriøst når han har sagt at han er skadet. Senest i år ble han presset til å gjennomføre en løpeøkt med et røket sesambein i stortåa.

–  Etter løpeturen er foten hoven og det gjør dritvondt. Deretter får jeg kjeft fordi jeg kom seint i mål. Og så får jeg vite av han sparret med,  at Fritz hadde bedt han om å slakte meg fordi jeg kom for seint i mål.

 

VENNER: Samet Cetin, Exauce Mukubu og Jacob Tangen er treningskamerater og gode venner.
Foto : Privat

 

— En annen utøver med etnisk norsk bakgrunn har kommet langt mer forsinket enn Exo

Kort tid etterpå ble han kastet ut av landslaget. Da tok han tak i skadene, og vant U23-VM.

Mukubu forteller til Utrop at noen forsentkomminger og litt fravær var grunnen til at landslagskontrakten ble terminert. Det siste året, sier han at han kun har hatt fire fraværsdager.

Utrop har fått innsyn i en e-post fra Bryteforbundet som opplyser om at fravær fra treninger er blant årsakene til at kontrakten ble terminert.

Mukubu, Milatovic og Cetin forteller at brytere med etnisk minoritetsbakgrunn har blitt straffet hardere for forsentkomming og fravær enn utøvere med etnisk norsk bakgrunn.

— En annen utøver med etnisk norsk bakgrunn har kommet langt mer forsinket enn Exo over lengre tid, uten å bli vraket fra landslaget. Og han har bil, sier Milatovic, og påpeker at Mukubu må ta både buss, tog og trikk for å komme frem til lokalet der landslaget har treningene sine.

– Han har sagt at han ikke liker innvandrere

Mukubu, Cetin, Milatovic og Tangen sier at de tror at Aanes har et problem med sterke personlighetstyper som ikke alltid finner seg i å motta nedsettende tilsnakk. Samtidig mistenker de å ha blitt utsatt for etnisk diskriminering og rasisme.

– Han har sagt at han ikke liker innvandrere, sier Mukubu og sier at uttalelsen skal ha kommet på en treningssamling i Kristiansund.

Milatovic sier at han satt i en badstu med Mukubu, Aanes og noen andre voksne som ikke er brytere, da dette skal ha blitt sagt.

– Jeg kan bekrefte at noe slikt ble sagt, men det er  to og et halvt år siden så jeg husker ikke ordrett, sier Milatovic og legger til at Aanes etter dette tilsynelatende forsøkte å rette opp i det han sa, ved å si at bryterne med utenlandsk bakgrunn er tøffere enn de med norsk bakgrunn.

– Jeg vet ikke hva det er. Det er enten mobbing eller rasisme, sier Milatovic.

Jacob Tangen sier at han ikke var tilstede da dette skal ha blitt sagt, men at han husker at lagkameratene regaerte på det. Han er heller ikke overrasket over den påståtte uttalelsen.

– Dette er verken første eller siste gang han har sagt noe rasistisk, sier Tangen.

Han sier at han ikke skrev under forrige landslagskontrakt på grunn av Aanes.

Aanes reagerer på anklagene

— Jeg tar sterk avstand og reagerer kraftig på at noen beskylder meg for å forskjellsbehandle utøverne på bakgrunn av etnisitet, skriver Fritz Aanes i en e-post Til Utrop.

Han beskriver at han ikke ønsker å svare på de direkte negative anklagene mot ham, men heller ønsker å ta opp dette med utøverne.

— For meg handler alt om det brytefaglige og min lederstil om at jeg vil ha det beste ut av hver utøver. Alt er gjort i beste mening, hvor jeg selvsagt forstår at min stil kan være utfordrende for enkelte. For meg handler det om å være tydelig og direkte, men hvor kjærligheten til den enkelte utøver er det sentrale.

 

Avtroppende landslagstrener Fritz Aanes. Foto: Ragnar Molstad/NRK

Aanes understreker at uttak til landslag eller andre disposisjoner aldri har vært motivert på andre grunnlag enn det sportslige, forankret i hans røffe lederstil, «ærlighet med kjærlighet.»

— Anklagene mot meg er vanskelig å forsvare seg imot. Lederformen er spesiell og noe krass i ordbruk, men aldri ment noe i nærheten av hva de beskriver. Det er spesielt å få slike anklager to år etter, uten at det har vært tema i det hele tatt, verken overfor meg eller forbundet.

Mukubu sier at han var redd for å bli enda mer utestengt om han fremmet disse direkte klagene mot Aanes, og sier at han derfor ikke har klaget inn alle opplevelsene angående forskjellsbehandling.

Han sier at han derimot har sagt ifra til Bryteforbundet om at han har opplevd å bli urettferdig behandlet etter at han ikke ble tatt ut til OL-kvalik etter å ha vunnet kongepokal. Han har også sagt ifra om at Aanes skal ha snakket nedsettende til ham og at han ikke opplevde å bli hørt da han meldte om skader.

— Vi forskjellsbehandler ikke utøvere

Sportssjef i Bryteforbundet, Erik Rønstad skriver følgende om uttaket til OL-kvalik i en e-post til Utrop:

— I forkant av sesongen 2021 var det et møte med Mukubu, tidligere sportssjef Jacob Haug og daværende landslagstrener Fritz Aanes. Det ble diskutert hvilke sportslige prioriteringer som skulle gjelde for Mukubu, og pga. hans unge alder ble partene i møtet enig at han heller skulle ha fokus på junior EM og VM i 2021,

 

Erik Allum Rønstad, sportssjef i Norges bryteforbund, sier Exauce har fått skadeoppfølgningen han har krav på.
Foto : bryting.no

— Hvilke grep gjør dere for å forhindre at utøvere blir forskjellsbehandlet?

— Verken Bryteforbundet eller våre trenere forskjellsbehandler utøvere på bakgrunn av etnisitet. Det er påstander vi tar sterk avstand fra. Bryting er en av verdens største idretter og landslaget har i en årrekke hatt utøvere med forskjellig bakgrunn, vi inviterer utenlandske brytere til våre treninger i Norge og sparrer mot brytere i utlandet. Få idretter inkluderer flere nasjoner og utøvere med ulik etnisk bakgrunn og vi er stolte å av å kunne representere en verdensidrett.

 

— Alle i vår treningsgruppe blir behandlet likt

Bryterne Per-Anders Kure, Morten Thoresen og Felix Baldauf mener det ikke stemmer at utøvere med minoritetsbakgrunn har blitt dårligere behandlet.

— Ingen i gruppa blir forskjellsbehandlet pga. etnisitet. Vi står alltid sammen på likt plan og er likeverdige, sier Kure til Utrop.

— Fra mitt synspunkt blir alle i vår treningsgruppe behandlet likt: Følges ikke spillereglene, får dette konsekvenser for enhver, uansett hvem det gjelder. Det er ingen forskjellsbehandling basert på bakgrunn og etnisitet; konsekvensene går på hver enkelt. Alle får smake samme «medisin» hvis spilleregler ikke blir fulgt, sier Baldauf til Utrop.

Han forteller at han også har blitt stående utenfor.

— Selv ble også jeg stående alene fordi mine meninger og tanker om hverdagen og idretten ikke stod i tråd med det satte opplegget og reglene. Konsekvensen ble at jeg kjørte et sololøp ved siden av landslaget for å ivareta min mentale og fysiske helse. Jeg ble stående uten landslagskontrakt, sammen med Ruben Been, selv om vi tilsynelatende gjorde alt som krevdes for å få kontrakt.

Angående Mukubus uttalelser om å ha blitt presset til å trene med skader, skriver Rønstad følgende:

— Norges Bryteforbund har blitt kjent med dette nylig av utøver. Hvilke medisinske vurderinger som er gjort av det medisinske apparat er ikke forbundet kjent med. Norges Bryteforbund forventer at det medisinske apparatet til enhver tid ivaretar våre utøvere på en forsvarlig måte. Forbundet vil nå gå gjennom våre rutiner med medisinsk apparat, utøvere og trenere.