Håpefull om fremtiden til Iran

Ingeniør Ensieh Khasheh er stolt over de unge jentene i Iran.

Iranske Ensieh Khasheh som jobber som ingeniør i Oslo, følger spent og håpefullt med på situasjonen i hjemlandet.

– Lederne i Iran er veldig redde. De har fanget mange av jentene som har tatt av seg hodeplagget, men det hjelper ikke. De sier “enten så dør vi, eller så vinner vi. Det finnes ingen annen utvei”. De drar til universitetene nå, ikke for å studere, men for å protestere, sier hun til Tekna.

– Vil jobbe i Teheran

Ensieh jobber i dag som automasjonsingeniør i selskapet ABB i Oslo, men håper en dag å kunne jobb med det samme i Teheran, hovedstaden i Iran.

– Det er så mye olje-, gass- og gruveressurser, samt jordbruk som kunne vært brukt bedre. Det er utrolig mange høyt utdannede iranere som bor i andre land, som gjerne skulle bodd i hjemlandet og vært med på å bygge opp industrien, men på grunn av sanksjoner mot det iranske regimet er det ingen mulighet for dette.

Tok master og engelskutdanning

Ensieh fikk etter hvert tatt en master for å bli elektroingeniør på universitet i Teheran.

Men den politiske situasjonen og ikke minst den økonomiske situasjonen ble bare verre og verre. Hun dro fra Teheran i 2011, og bestemte seg for at Norge var det riktige stedet.

For å komme seg hit måtte hun gjennom en “IELTS”-eksamen, som skal kvalitetsikre engelsken til iranere som ønsker å flytte ut.

– Vi lærer persisk og arabisk, så denne eksamen kan være veldig vanskelig og et stort hinder for mange. Det er den vanskeligste eksamen jeg noensinne har tatt.

Tror hun kan reise tilbake

Hun vet ikke hvor lang tid revolusjonen kommer til å ta, men hun har troen på at hun kan vende tilbake, og hjelpe med kunnskapen hun har tilegnet seg her i Norge.

– Jeg må være positiv til fremtiden til Iran, både for de unge og for meg selv.