Kulturministeren mottar Iran-protestopprop fra filmfeltet

Filmskaperen Ali Parandian er en av de som skal levere et opprop fra filmkunstnere til kulturminister Anette Trettebergstuen.
Foto: Privat
Kulturminister Anette Trettebergstuen vil motta oppropet fra 650 nordiske filmskapere om protestene i Iran fra den norsk-iranske regissøren Ali Parandian og skuespilleren Forouzan Jamshidnejad.

– Vi må stille oss solidariske med de tapre kvinnene og demonstrantene i Iran, og bruke våre stemmer for dem, fremgår det av oppropet.

Norsk-iranerne er blant flere hundretalls personer tilknyttet filmbransjen som har signert.

I sommer kom nyheten om at den opposisjonelle filmskaperen Jafar Panahi må sone en dom på seks år etter at han protestere mot arrestasjonen og fengslingen av sin kollega, Mohammed Rasoulof.

Viktig med støtte fra filmfeltet

 Til sammen skal flere enn 100 iranske filmskapere samt andre kulturarbeidere ha fått yrkesforbud i Iran og mange er kastet i fengsel, ifølge iranske medier.

– For meg er det ekstra viktig med alt som kan skape større fokus på det som skjer i Iran. Og som kan føre til demokrati i Iran. Derfor er støtten fra det nordiske filmfeltet en riktig markering. Vi kan ikke lenger sitte og se på. Det er nå vi må protestere, og kaste lys på dette mørket som hver eneste dag utspiller seg mens vi lever i trygghet i Norge. Vi må sørge for at grusomhetene ikke kan fortsette i det skjulte, sier de to norsk-iranerne bak oppropet til Utrop.

Flere titusener arrestert

Så langt er 17.473 mennesker arresterte, totalt 434 er blitt drept. Kun 3060 av alle de arresterte er blitt identifiserte, resten er blitt kidnappet av regime. Fire personer er allerede meldt henrettet utover de som er blitt drept i gatene og i fengslene.

 – Det fremste målet er at det iranske folket får demokrati, menneskerettigheter, ytringsfrihet, religionsfrihet, og en sekulær stat med et etisk oljefond som tar vare på alle sine borgeres rettigheter, forteller Parandian.

Han har studert ved Den norske filmskolen på Lillehammer og vant i 2018 Amanda-prisen for beste kortfilm, No man is an island. Han har satt arbeidet med sin spillefilmdebut Ingenmannsland på pause mens protestene i Iran fortsetter.

– Kampen mot diktaturet fortsetter, tross brutaliteten og grusomhetene. Motstanden er sterkere enn noensinne. Det er takket være det mot og den styrke unge iranere viser. Med livet som innsats. Vi hyller dem og støtter dem med hele vårt hjerte, legger han til.