Fariss kan bli årets Osloborger

 
Tre av seks nominerte til å bli årets Osloborger har minioritetsbakgrunn. Mohamed Fariss er en av dem. Han tar imot ungdom som ikke er velkommen i andre klubber, og vekker dugnadsånden i innvandrer-ungdom. 

Utrop møter Mohamad Fariss mens han sitter og spiller fotballspill med Mohamed Abokor (16) på Riverside Ungdomshus på Grønland.

Her jobber Fariss på dagtid. Om kveldene jobber han frivillig på Sterling sportsklubb -klubben som åpner dørene for ungdom som ikke er velkommen i andre klubber. Grunnene varierer fra oppførsel, språkferdigheter eller fordi de ikke har råd. 

–  Ungdommer trenger å føle tilhørighet til et miljø. Hos oss kan alle føle seg hjemme, sportsklubben Sterling er forebgyggende mot at ungdom havner i kriminelle gjengmiljøer.  

 Ungdom som ikke er fotballinteresserte kan fortsatt komme til Sterlinghuset og spille bordtennis, biljard og få hjelp med leksene. Å inkludere alle er den viktigste ambisjonen til Fariss.

Det er flest gutter i Sterling, men Fariss er stolt over at
de har klart å rekruttere mange minioritetsjenter. Tre av klubbens totalt 12 lag, er rene jentelag.

Fører dugnadsånden videre
Fariss tilbyr veiledning til ungdommene på Sterling og Riverside Ungdomshus.

De kan for eksempel komme til han for å få hjelp til å skrive CV. Fariss har også lært bort verdien av frivillig arbeid. Mange av Sterlings spillere har blitt ivrige dugnadsarbeidere for klubben. Flesteparten av dem har innvandrerbakgrunn. Senest forrige helg sto de og delte ut kaker og kaffe på et julerrangement.

– En av guttene ringte meg nå på mandag og spurte: 

“Hamito, har du noen oppgaver til oss?,

Hamito er kallenavnet til Fariss, og det er det han blir kalt av guttene på riverside også. Det er en kameratslig tone mellom dem og det er tydelig at guttene ser opp til ham.

– Noen av spillerne på Sterling laget har blitt ungdomsarbeidere, og det er bra. Ungdom når ofte bedre ut til ungdom enn det eldre voksne ville gjort. 

Et par av guttene fra Sterling er i gang med å planlegge et nytt fritidstilbud for ungdom. De skal snart møte Fariss for å planlegge hvordan tilbudet skal skille seg ut i forhold til det som allerede eksisterer.

Får prøve ut forskjellige idretter 
Før Fariss blåste nytt liv i Sterling sportsklubb i 2001, var det en fotballklubb for menn over 45 år. Nå har Sterling både mannlige og kvinnelige spillere fra 9 årsalderen og oppover. 

Kubben er under stadig utvikling.  I sommer skal Sterling i sammarbeid med Oslo idrettskrets arrangere en idrettsuke, hvor deltakerne får prøve ut forskjellige idretter. Sterling har også fått tilgang på en flerbrukshall som kan brukes til alle slags aktiviteter.

Fariss gjør alt frivillig, og er derfor en av kandidatene til å bli årets Osloborger.I år har tre av seks kandidater innvandrerbakgrunn, og avstemningen skjer på Aftenpostens sider.