– Vi må ikke svikte igjen

Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum og preses Olav Fykse Tveit har sendt en hilsen til Det Mosaiske Trossamfund i anledning 80-års markeringen av jødedeportasjonene.
Foto: Kolonihaven/Bo Mathisen.
– Deportasjonen og drapene av norske jøder var en eksistensiell katastrofe for den norske, jødiske minoriteten, for det norske samfunnet – og for menneskeverdet, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum.

Uttalelsen kom hun med i anledningen 80-årsmarkeringen for deportasjonene av norske jøder, hvor 773 jøder sendt fra Norge til tilintetgjørelse i løpet av den andre verdenskrig.

Frontpersoner i Den norske kirke har i den anledningen sendt en støttehilsen til Det mosaiske trossamfund.

– En stor andel av de menneskene som utgjorde et levende jødisk miljø i Norge ble fjernet med makt og drept. Det norske samfunnet var unnfallende og det var alt for få som stod opp for den jødiske minoriteten. Norge ble fattigere, både på grunn av dehumanisering av jøder, den umenneskelige behandlingen de møtte – og på grunn av de mange som ble myrdet og som hadde så mye å tilføre det norske samfunnet, sier hun til Den norske kirke.

Viktig å slå ring om minoriteter

Preses i Bispemøtet i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit sier vi må slå ring om religiøse minoriteter og utsatte grupper.

– Nå er opp til oss å slå ring om religiøse minoriteter og andre utsatte grupper som i vår tid trues av forfølgelse, undertrykking og rasisme. Vi må ikke svikte igjen.

– Vi må aldri glemme ofrene for det norske Holocaust. Hvordan kunne dette skje?, spør Fykse Tveit.

Kirken tok selvkritikk

Kirken var for seint ute med sin med sin protest mot jødeforfølgelsene, erkjente Bispemøtet i en uttalelse i 2012.

– Vi har alle et ansvar for å la dette være en del av vårt kollektive minne. Den norske kirke vil arbeide sammen med alle gode krefter for å avdekke og stå opp mot alle former for antisemittisme og hat mot jøder, avslutter Fykse Tveit.