Flertallet av studenter ønsker nikab-forbud

 
Foto: Charles Fred
HiOA, NSO og UiO er derimot imot et nikab-forbud, viser en fersk undersøkelse utført av Sentio. 

En fersk undersøkelse, utført av Sentio på vegne av Universitas og Norsk studentorganisasjon, viser at 41 prosent av norske studenter mener nikab burde forbys ved universiteter og høyskoler, skriver Universitas.

39 prosent mener det bør være lov å bruke det heldekkende plagget, ifølge undersøkelsen.

Mens et flertall av norske studenter er for et nikab-forbud, er Norsk Studentorganisasjon (NSO), Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og Universitetet i Oslo (UiO) mot et nikab-forbud. Uenigheter til tross, i 2017 foreslo regjeringen å innføre et forbud mot heldekkende ansiktsplagg i høyere utdanning. Hovedargumentet for et nikab-forbud innen akademia er at det heldekkende plagget er kommunikasjonshemmende i undervisningen.

Uvant 
Professor ved fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier ved HiOA, Anne Birgitta Nilsen, har forsket på flerspråklig kommunikasjon. Hun synes ikke det er overraskende at flertallet av studentene ønsker nikab-forbud.

– Niakb skaper frykt. Jeg kan tenkte med at det kommer av at det er uvant. En del mennesker forbinder dessuten nikab med terrorisme, sier Nilsen til Universitas.

Likevel synes hun det er rart at det er blitt en sak av noe hun anser for ikke å være et problem.

– Jeg har ikke selv sett noen nikab-kledde ved høyskolen, og jeg tror ikke det er så mange ved Universitetet heller, sier hun. Nettopp dette fraværet av kvinner i nikab kan være noe av grunnen til at studentene ønsker dem vekk.

– Dialog bedre enn forbud
Fordi det er svært få kvinner i høyere utdanning i dag som bruker heldekkende hodeplagg mener lederen for NSO, Mats Beldo, at det er få som har erfaring med å kommunisere med dem. I et høringsnotat fra september 2017 skriver NSO at et bedre kunnskapsgrunnlag er nødvendig for å gjennomføre et eventuelt forbud mot nikab.

– Vi tror det er mulig å finne løsninger i de enkelte tilfellene og at dialog er en bedre innfallsvinkel enn forbud, sier Beldo.