- – Ubehagelig, men nødvendig bok - 08.12.2024
- Urban Legend ute med ny sesong - 07.12.2024
- Funksjonsvarierte Amir hetset: – Ingen grep inn - 06.12.2024
Stiftelsen Fritt Ord og Open Society Foundation står for arrangementet, ifølge Fritt Ord.
Journalist og Pulitzer-vinner Simon Ostrovsky fra PBS NewsHour, vertene på BBCs daglige podkast «What happened?» Seva Boyko and Oleg Antonenko, dokumentarfilmskaper Vitaliy Mansky, faktasjekkeren Helpdesk Media og installasjonskunstner Kristina Norman fra Estland er blant de som kommer til Oslo.
BBCs podkast What Happened og Kavachai Podcast, som også kommer er eksempler på plattform der både russere og ukrainere samarbeider om å snakke om krigen.
En annerledes imperialisme
Også panelleder Inna Sangadzhieva i Helsingforskomiteen, som selv kommer fra en russisk, buddhistisk republikk, skal snakke om temaet.
– Den russiske imperialismen er et mørkt dypt, og kaldt hav. Mange sier Sovjetunionen ble oppløst uten blodbad, men det er ikke helt sant. Det ser vi også nå. Land som lå under Russland er ikke løsrevet før de er fri, ikke bare på papiret, eller økonomisk, men fri i hodet, sier hun.
Estland til Sentral-Asia
Et debattpanel representerer ulike nasjonalstater, fra Kasakhstan, Armenia og Estland, der Estland er kommet lengst.
– Norman fra Estland representerer synet om at man må ta vare på historien, også om du ikke liker den, ikke ulikt debatten om Black Lives Matter og statuer i 2020. De andre har Russlands dominans tettere, så derfor blir debatten veldig interessant, sier Sangadzhieva.
Hun mener også den russiske imperialismen skiller seg fra andre med mer vekt på militarisme og krig utad, men med represealiser innad, mot sin egen befolkning.
– Når de imperiale idealene slår sprekker, som de nå har gjort i Ukraina, er det slutten på imperiet, også i hodet på folk.