Zola-prisen til Sumaya Jirde Ali

Sumaya Jirde Ali er årets mottaker av Zola-prisen. Her leser hun fra sin diktsamling "Kvinner som hater menn".
Foto: Lucy-Emilie Andersen
20 år gamle norsk-somaliske Sumaya Jirde Ali er årets mottaker av Zola-prisen for "sivilt mot og kampen for likeverd", melder Medier24. 

Jirde Ali har tross sin unge alder gjort seg bemerket som en dreven samfunnsdebattant og har skrevet for Aftenposten, Dagsavisen og Klassekampen.

I tillegg til dette er hun redaksjonsmedlem i tidsskriftet VOKS, og i fjor debuterte hun som forfatter av diktsamlingen Kvinner som hater menn, som tar for seg temaer som likestilling, kjærlighet, religiøsitet og rasisme.

Zola-prisen skriver i en pressemelding at årets pris tildeles Jirde Ali «fordi hun har vist sivilt mot og åpent og uredd har avdekket eller motarbeidet forhold som truer menneskeverd, demokrati og rettssikkerhet i Norge.

– Likeverd for alle samfunnsborgere er en av Sumaya Jirde Alis hjertesaker, og hun har hele veien vært opptatt av argumenter, ikke personer og grupper. Selv vil hun ikke identifiseres med en gruppe, men sier: «Jeg er meg selv». På det grunnlaget vil hun forbedre Norge som demokrati og motarbeide rasisme, sier Zola-prisens leder, Karl Eldar Evang.

Vil fremme sivilt mot
Initiativtakerne som står bak prisen skriver på sine hjemmesider at Zola-prisen tildeles de som «åpent og uredd har avdekket eller motarbeidet forhold i Norge som truer grunnverdier i det norske samfunn: menneskeverd, demokrati og rettssikkerhet».

Tidligere prisvinnere som på ulike måter har vært med på å fremme sivilt mot inkluderer: Amal Aden, for at hun kritiserte norsk innvandrings- og integreringspolitikk på en konstruktiv måte, Kåre Bakken for sin mangeårige innsats for å hjelpe papirløse flyktninger, og tidligere biskop Gunnar Stålsett, for hans budskap om likeverd, uavhengig av livssyn og livssituasjon.