– Viktig og positivt for samfunnet

Benjamin Hermansen ble drept på Holmlia i 2001, og hvert år deles Benjaminprisen ut til en skole som arbeider mot rasisme og diskriminering
Foto: Flickr
Joe Erling Jahr (36) ber om unnskyldning for det rasistisk motiverte drapet på 15 år gamle Benjamin Hermansen i Oslo i 2001.  
0Shares

– Selvsagt er det positivt for samfunnets del at Jahr står fram og beklager sine grusomme handlinger, er kommentaren fra leder i Antirasistisk senter, Rune Berglund Steen til utrop.no.

Jahr ble i 2002 dømt til 18 års fengsel for knivdrapet på Benjamin Hermansen på Holmlia i Oslo 26. januar 2001.

– Jeg er lei meg for det jeg var med på og mine handlinger. Min unnskyldning er vel ikke særlig ettertraktet. Men jeg vil si til pårørende, Benjamins venner og nærmiljøet på Holmlia som ble berørt: Det var ingen grunn som rettferdiggjør den sorgen og smerten som jeg ga dere. Jeg er veldig lei meg for det, skriver Joe Erling Jahr i en e-post til NRK.

Jahr er i dag ferdig med å sone dommen sin og skal ha brutt med det nynazistiske miljøet han tidligere var en del av.

– Unnskyldning for noe utilgivelig
Moren til Benjamin, Marit Hermansen, mener Jahr ber om unnskyldning for noe som er helt utilgivelig. For henne er det viktig at ingen glemmer hvor farlig høyreekstremistiske holdninger er.

– Det som drepte Benjamin, de som drepte Benjamin, de er enda flere og farligere i dag enn det de var i 2001. Det nynazistiske miljøet og det høyreekstremistiske miljøet i Norge, Sverige og hele Europa, vokser og vokser. Vi må aldri slutte å fortelle hverandre om hvor farlig dette er, sier hun til NRK.

Forstår morens standpunkt
Berglund Steen har på sin side forståelse for hennes standpunkt.

– Jeg tenker at der er bare familien som har mulighet til å godta en unnskyldning eller ikke, siden det angår på et vis ikke oss andre. Vi snakker om en handling som var så brutal og så meningsløs at en unnskyldning kan bety svært lite for dem som faktisk ble rammet av dette hatet.

Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter mener det er positivt at drapsdømte Jo Erling Jahr ber om unnskyldning for et rasistisk motivert drap. – Samtidig bør en slik unnskyldning være en påminnelse om til alle som vurderer å bli med i høyreekstreme miljøer.
Foto : Youtube screenshot

Likevel mener han at det er positivt at at Jahr står fram og beklager sine handlinger.

– Spesielt viktig er dette når vi ser alternativet. Ole Nicolai Kvisler, den andre dømt for drapet, fortsatte sin nazistiske virksomhet etter at han slapp ut av fengsel, noe som bare fortjener avsky.

Viktig lærdom
ARS-lederen trekker ut noe han ser på som viktig lærdom i denne saken.

– Jahrs beklagelse kan også være en viktig påminnelse for andre som vurderer å la seg rekruttere inn i nynazistiske miljøer. Høyreekstremt hat kan ødelegge liv, både livet til de du hater, og ditt eget. Hva vi ønsker, er jo at personer som har vært en del av ekstreme miljøer, bryter med disse, men det bør helst selvsagt skje før man har begått alvorlige voldshandlinger, ikke etter.