Reagerer på nyhetssak om «frekke utlendinger»

REAGERER: Jamal Sheik mener at Eikernytts overskrift er stigmatiserende og splittende.
Foto: Skjermdump av Eikernytts nyhetssak / Privat
En overskrift i lokalavisa Eikernytt advarer mot "frekke utlendinger". Det får Jamal Sheik til å reagere.
311Shares

«Advarer mot frekke utlendinger – gikk rett inn i huset»

Slik lyder en overskrift som ble publisert i lokalavisa Eikernytt.no 19. desember.

Saken omhandler et tips fra en av Eikernytts lesere i Hokksund. Ifølge avisa vil hun advare mot “frekke utlendinger” som tar seg inn i husene til folk.  I avisartikkelen fokuseres det i stor grad på etnisk bakgrunn. Slik beskrives mannen som gikk inn i kvinnens ulåste hus:

«Mannen som gikk inn i gangen deres rundt kl. 10.30 var av utenlandsk utseende, mest sannsynlig fra Romania eller Bulgaria. Han snakket ikke norsk og dårlig engelsk.»

Slik er overskrift og hovedbilde i Eikernytts omtalte sak.
Foto : Skjermdump

– Bidrar til å øke fremmedfrykten blant nordmenn

Saken ble gjengitt av Drammen Live 24 (DRM24) der den ble lagt merke til av en som sendte inn saken til Instagram-kontoen @rasisme_i_norge. Jamal Sheik, leder av Rasisme i Norge, la ut et skjermbilde av DRM24s gjengivelse av saken med teksten:

«Problemet er jo ikke at de er utlendinger. Problemet er at de prøvde å bryte seg inn. Derfor stusser vi over overskriften som advarer mot “frekke utlendinger” som bare går inn i hjemmet til folk. Overskrifter som dette bidrar kun til å øke fremmedfrykten blant nordmenn.»

Til Utrop sier han at det ikke er relevant å beskrive hva slags etnisk bakgrunn personen som gikk inn i huset har.

— Ordvalget i den overskriften er katastrofale. Det skaper et narrativ om at utlendinger er frekke og bryter seg inn i hus. Saken bidrar til polarisering og splittelse i samfunnet.

Jamal Sheik, leder av Rasisme I Norge.
Foto : Privat

– Hvordan tror du nyhetsartikler som dette, påvirker unge med minoritetsbakgrunn?

– Jeg tror det påvirker dem negativt. Mange har en følelse av at media er imot dem, og saker som dette signaliserer at det er helt OK å fremme fremmedfiendtlige holdninger.

Overrasket over at ingen andre har tatt tak i saken

Flere av sakene som legges ut på @rasisme_i_norge, fanges opp av journalister som lager nyhetssaker om problematikken. Sheik er overrasket over at ingen journalister har tatt tak i Eikernytts sak, som han beskriver som “stigmatiserende”.

– Vi har kommentert saken, men ser ikke at det er noen andre som har tatt tak i det foreløpig.

– Hvilke reaksjoner har oppstått blant følgerne dine etter at du la ut denne Instagram-posten?

– Sterke reaksjoner. De er også overrasket over at journalister i andre medier ikke tar tak i dette.

– At dette skaper fremmedfrykt får så være

Utrop har kontaktet Roy Hansen, ansvarlig redaktør i Eikernytt.no, som selv har skrevet saken. Han mener at Sheik overreagerer.

–  Vårt oppslag er for å advare befolkningen mot at det er utenlandske som reiser rundt og på en frekk måte tar seg inn i folks boliger for å stjele, skriver Hansen i en e-post til Utrop.

– At dette skaper fremmedfrykt, får så være. Det er vår jobb i pressen å advare mot slike hendelser slik at folk er oppmerksomme på problemet.

– Hva er hensikten med å omtale personene som “utlendinger”?

– Det er en kjensgjerning at mange omreisende kriminelle er utlendinger og her er østeuropeere overrepresentert slik det var i dette tilfellet. At Jamal mener dette fører til mer fremmedfrykt må kvalifisere til en plass på «Krenketoppen».

Sheik mener saken strider med Vær Varsom Plakatens punkt 4.3. om å være varsom ved bruk av begreper som kan virke stigmatiserende.

– Vi har ingen klagesak mot Eikernytt i vårt system, og det skyldes nok at avisen ikke er en del av PFU-ordningen. Det er kun redaktørstyrte medier som er tilknyttet Norsk Presseforbund som kan klages inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU), skriver Tormod Utne Rådgiver PFU-sekretariatet Norsk Presseforbund.

Les også: Kastes ut av Norge: – Hva er det jeg har gjort?