Krever løsninger for Holmlia

Holmlia-beboere krever løsninger etter flere voldsepisoder i forstaden (Foto: Illustrasjon).
Foto: Inge Knoff
Åpne møteplasser, tettere samarbeid med politiet og mer tillit sees på som løsninger etter en rekke voldsepisoder på Holmlia.

Stortingspolitikere, lokalpolitikere, bydelspolitikere, foreldre, barn og unge og frivillige møtte tirsdag kveld opp i Holmliahallen, skriver Aftenposten.

Mange av de fremmøtte uttrykte bekymring over situasjonen. Foreldre fortalte om frykt for at ungene skulle bli rammet av gjengoppgjør, en prest var bekymret over hvor lett unge lot seg lokke inn i de kriminelle miljøene og mange savnet fritidstilbud for barn og unge.

– Det store problemet er at de har latt disse tilstandene utvikle seg i over 20 år. Dette er ikke noe som har skjedd ut av det blå, sier Daniel Brekke Andersen, lærer ved Holmlia ungdomsskole Aftenposten.

Han var blant de mange beboerne som kom med spørsmål til panelet, bestående av byrådsleder Raymond Johansen (Ap), justisminister Sylvi Listhaug (Frp), politimester i Oslo Hans Sverre Sjøvold og politisjef John Roger Lund i Oslo Øst.

– Vi er blitt sviktet
En av dem som rettet kritikk mot utviklingen på Holmlia var Sajid Malik, som jobber som miljøarbeider på Bjørnholt videregående.

– Jeg føler bydelen her er blitt sviktet i veldig mange år. Vi har flere ganger meldt ifra om bekymringene våre. Men det er blitt neglisjert. Det er synd at det må skje en skyteepisode eller en alvorlig voldshandling for at politikerne skal komme å love oss ting, forteller Malik til Aftenposten.

– Langt unna svenske tilstander
Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) møtte pressen på vei inn i hallen.

– Bydelen er langt unna svenske tilstander, sa Listhaug i forkant av møtet, ifølge Dagsavisen.

Under møtet ble hun sterkt konfrontert av ungdomsskolelærer Brekke Andersen.

– Og du Sylvi, du snakket om at folk er redde. Hva er du redd for, du som kommer hit og snakker om mennesker som om de er en lavere kaste, sier han og salen reagerer med rop og applaus.

Listhaug svarer med at hun ikke snakker stygt om folk, men snakker sannhet om integrering.

– Når man ser at det er høy konsentrasjon av innvandrere på et område, går det i gal retning, svarte hun.

Tallenes tale
John Roger Lund, som er driftsleder for enhet Øst i Oslo-politiet, fortalte om innsatsen man har gjort så langt.

– 31 personer har blitt pågrepet, og det har blitt beslaglagt marihuana, hasj, kokain og store pengebeløp. Det er veldig mye sivilt politi her for å kartlegge kriminaliteten. Gjengene her ute står for narkotika, vold og trusler. Dette er unge voksne menn som ikke vil være en del av demokratiet. De ønsker å tjene raske penger på narkotika. Disse vil politiet slå hardt ned på.

Han understreket overfor publikum at dette er et felles ansvar.

– Vi har ingen ungdommer å miste, la han til.

Bakgrunn

Flere volds- og drapsepisoder har preget Oslo-forstaden Holmlia de siste månedene. I oktober ble en 21 år gammel mann skutt, en sak som nå etterforskes. 

Forrige uke ble en mann i 20-årene beskutt på en parkeringsplass i området. I tillegg til forrige ukes alvorlige hendelse, ble to menn i 20-årene knivstukket i Ravnåsveien 21. januar.