Lav selvfølelse knyttet til innvandringsskepsis

Lav selvfølelse kan få enkelte til å utvikle negative holdninger overfor andre grupper i samfunnet, ifølge ny forskning.
Foto: Unsplash
Personer med lav selvfølelse i ungdomsårene viser større motstand mot innvandring, likestilling og sosial likhet som voksne, ifølge ny studie.

Forskere ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo, har ved hjelp av data fra den store undersøkelsen Ung i Norge , vært i stand til å knytte menneskers utvikling av selvfølelse gjennom tre tiår til deres holdninger overfor andre grupper og mennesker, ifølge UiO.

– Vi fant at personer med lav selvfølelse i ungdomsårene og personer som ikke klarte å bygge sunne nivåer av selvfølelse over tre tiår, endte opp med å være mest negative til sosial likhet generelt, og likestilling og innvandring spesielt, sier Anne-Marie Fluit, stipendiat ved Psykologisk institutt, til UiO.

Folk med lav selvfølelse endte opp med å være mest negative til sosial likhet, likestilling og innvandring, sier forsker Anne-Marie Fluit (Foto: UiO).
Foto : uio.no

Føler seg bedre av å se ned på andre

Forskerne målte nivåene av selvfølelse hos 2215 individer over en periode på 28 år. Deltakerne blei undersøkt fem ganger i løpet av perioden – for første gang i ungdomsårene i 1992 og siste gang i 2020, da de var blitt voksne.

Samme tendens ble ifølge Anne-Marie Fluit observert for tre forskjellige typer sjølfølelse:

Generell selvfølelse

Sosial selvfølelse (dvs. opplevd popularitet)

Selvfølelse i nære vennskap (dvs. opplevd evne til å få nære venner)

– Funnene tyder på at folk prøver å kompensere for vedvarende lav sjølfølelse ved å se ned på og motsette seg sosial framgang hos andre.

– Gi folk gode muligheter

Resultatene av den omfattende studien har viktige politiske implikasjoner. Hvis mangel på sjølfølelse fører til mer anspente relasjoner mellom grupper, kan en del av løsninga, ifølge Anne-Marie Fluit, være å hjelpe folk med å bygge et sunt nivå av selvfølelse.

– Forskning viser at små endringer i skolen og hjemme, for eksempel gjennom å rose barn for hvem de er i stedet for hva de oppnår, bidrar til å bygge sjølfølelse i tenårene. Dessuten kan det å gi ungdom og voksne gode muligheter til utdanning, arbeid og sosialt liv styrke selvfølelsen over tid, sier hun til UiO.