Samler inn for Merkatå: – Vi er et felleskap, spesielt på Grønland

DUGNAD: Dana (til venstre) er takknemlig for den varme atmosfæren Muluken (i midten) skaper rundt seg. Nå har hun og Sigrid (til høyre) startet en innsamlingsaksjon for å hjelpe Muluken med å starte opp bruktbutikken Merkatå i nye lokaler.
Foto: Petter Terning / Vårt Oslo
Muluken Debele Tabor må legge ned bruktbutikken han har drevet i 12 år, etter at Thon Eiendom har kjøpt opp lokalet. Dana Jdid er blant flere som tar tak for å hjelpe Tabor med å starte opp butikken på ny.
230Shares

– Muluken kan kunsten å samle på ting og leve bærekraftig. Han hjelper også folk med å fikse gamle ting, sier arkitekt og urban aktivist Dana Jdid til Utrop.

Ved siden av bruktbutikken Merkatå, ligger kunstgalleriet Bananaz hvor Jdid arrangerte et kunstprosjekt sommeren 2021. Sammen med datteren sin, deltok Tabor på Jdids malekveld, og et vennskap utviklet seg.

– Han lytter til folk og har ingen fordommer mot noen. Kundene hans har alle typer bakgrunner, og han ønsker alle velkommen.

Da hun hørte nyheten om at Merkatå må ut av lokalet, var hun ikke i tvil om at hun ville hjelpe han med å starte opp butikken i et nytt lokale i bydel Gamle Oslo.

– Jeg har stor kjærlighet for Oslo og spesielt Gamlebyen. Vi er et felleskap, spesielt på Grønland, sier Jdid.

Hun understreker at lokale forretningsmenn som Tabor utgjør en viktig rolle i nærmiljøet på Grønland.

Etter at Thon Eiendom kjøpte lokalet hvor Muluken Debele Tabor leide, må han pakke sammen bruktbutikken Merkatå.
Foto : Malin Westermann

Loppemarked og innsamlingsaksjon

Det er mange som ønsker å bevare små lokalbutikker som Merkatå. Sammen med Sigrid Elise Tviberg fra det aktivistiske biblioteket ASSATA, har Jdid startet innsamlingen “Støtt din lokale forretningsmann Muluken Tabor”. Donasjoner går til et depositum for etablering av Merkatå på et nytt sted.

Vårt Oslo skrev om innsamlingsaksjonen i starten av desember. Nå har Jdid og ASSATA også arrangert et loppemarked som har bidratt stort til at det nå er samlet inn 39 571 kr via Spleis.

Loppemarkedet ble avholdt på Grønland i lokalene til Urtegata.co som sammen med ASSATA og Esperanto, er bidragsytere i denne nabolagsdugnaden.

SMÅ SKATTER: Dana Jdid beundrer Muluken Tabors evne til å samle på gjenbruksskatter.
Foto : Petter Terning / Vårt Oslo

– Ikke bare en butikk

Jdid mener det vil være en fordel for beboere i Gamle Oslo dersom Tabor får etablert seg i et nytt lokale.

– Merkatå er ikke bare en butikk, men en møteplass hvor hvem som helst er velkommen på en kopp kaffe, sier hun og legger til:

– Så snart Muluken finner et nytt sted, tror jeg at samfunnet vil bli veldig imponert av det han vil tilby.

I et tidligere Utrop- intervju sier Tabor at han har jobbet i 12 år så å si uten ferie.

– To ganger har jeg overlatt butikken til noen andre, for å reise ut av Oslo.

Han håper på å kunne åpne en liknende bruktbutikk i andre lokaler.

– Hva annet har vi å gjøre? Uten butikken er det vanskelig. Uten jobb er jeg ingenting. Jeg orker ikke å tenke på å gå på NAV. Skal man leve, så må man ha en jobb.