– Jeg må kunne kommentere samfunnsstrukturer uten å bli kalt «utakknemlig svarting»

INSTAGRAM-KOMIKER: Javad El Bakali er forfatter og driver den populære Instagram-brukeren @utlending-memes
Foto: Kagge Forlag
Javad El Bakali, mannen bak Instagram-suksessen @utlending.memes skal ha mottatt rasistisk hets etter å ha kritisert en bolighai på Twitter.

På fredag publiserte VG en artikkel om 27-åringen Morten Mosvold Jørgensen som i løpet av tre år skaffet seg eiendommer verdt 48 millioner.

Overskriften lyder:

«Morten (27) gikk fra 0 til 12 boliger på 3 år: − Ikke veldig vanskelig»

Lenger ned i artikkelen kommer det frem at Jørgensen arvet en hytte fra foreldrene, og dermed hadde en startkapital på 1,5 millioner.

Dette var bakgrunnen for at El Bakali, som har skrevet boka “Dette er nordmenn”,  med stor ironi publiserte følgende Tweet via sin Twitter-konto Utlending Tweets:

– «Ikke veldig vanskelig» Nei, Morten, der sier du noe! Alle har jo en eierandel på familiehytte verdt 1.5 millioner for å starte denne sinnsyke boligfråtsinga du har holdt på med de siste tre årene.

Tweeten har skapt mange kommentarer. Mange er enige med Bakali, andre beskylder ham for å være misunnelig. Ifølge Bakali har det haglet med rasistisk hets i innboksen hans.

– Majoriteten har gått rett til personangrep. Alt fra «kom deg tilbake Marokko om du er misfornøyd med den norske økonomien» til «utakknemlige svarting», det er folk som disse som skaper verdi du og de 10 unngå dine skal leve av», skriver El Bakali på Twittter.

Videre spør han:

– Jeg er alltid med på å ta imot kritikk om det er berettiget. Men jeg må kunne kommentere samfunnsstrukturer uten å bli kalt «utakknemlig svarting»?,

Til venstre står Javad El Bakali med et par ski i hånda. Da han la ut bildet på sin private Instagram, skrev komikeren: «Ja, de er stjålet». Til høyre er en meme han har laget til Instagram-kontoen @utlending.memes
Foto : Privat

Ble beskyldt for å angripe hvite

El Bakali så seg nødt til å blokkere 25 personer som har angrepet ham med hetsende tekstmeldinger.

– Da har jeg renska innboksen på Twitter, Instagram og Facebook og blokkert ca 25stk, i denne omgang ble jeg kalt «omvendt rasist» fordi jeg «angriper hvite folk». også har jeg fått dms (red. anm: Direkte melding på Instagram) av folk som ber meg sende «bevis på rasisme» som om de jobber for politiet.

I kommentarfeltet er det også flere som anklager Bakali for å praktisere rasisme. En kommentar fra en anonym bruker skriver:

«Hadde du skrevet det der dersom han var svart? Jawad Bakali – den personen i samfunnet som praktiserer hverdagsrasisme og generalisering oftest. Gjelder ikke kun denne tweeten.»

Dette er ikke første gangen El Bakali har mottatt rasistisk hets etter å ha ytret seg på Twitter. Etter å ha klaget på boligprisene, har han ifølge TV2 fått følgende kommentar slengt etter seg på både Instagram, TikTok og Twitter:

«Jævla morrrapuler, jeg skal finne deg. At du ikke er takknemlig for hva dette landet har gjort for deg. Utakknemlige ape.»