Sveriges statsminister måtte forsvare innvandringskritisk støtteparti


Foto: Flickr/valtioneuvosto.fi
Ulf Kristersson måtte forsvare Sverigedemokraternas innflytelse da han tirsdag la fram programmet for det svenske formannskapet for EU-parlamentet.

I andre EU-land er det blitt stilt spørsmål ved om Sverigedemokraterna (SD) ikke bare kommer til å ha innflytelse over svensk politikk, men også over Sveriges halvårige EU-formannskap.

Men Kristersson avviser at situasjonen i Sverige er annerledes enn i andre nordiske land.

– Regjeringen som Sverige har dannet, er en helt normal nordisk regjering siden 2001. Den har vært prøvd i Finland, Norge og Danmark med gode resultater, sa Kristersson.

– Jeg kan forsikre om at Sverige kommer til å være en konstruktiv og entusiastisk leder for ministerrådets arbeid, sa han også.

Rødgrønn uro

SD er støtteparti for den borgerlige regjeringen og var med på å framforhandle regjeringsgrunnlaget. I flere år har ytre høyrepartiet vært holdt utenfor det gode selskap, men etter høstens valg ble partiet for første gang invitert inn i regjeringsforhandlinger.

Partiet er både kjent for sin motstand mot ikke-vestlig innvandring og for klimaskepsis.

Røde og grønne EU-parlamentarikere uttrykte overfor Kristersson bekymring for samarbeidet mellom regjeringen og SD.

– Din regjering holdes nå som gissel av Sverigedemokraterna, sa belgieren Philippe Lambert, leder for den grønne gruppen i EU-parlamentet.

Etterlyste klimasaken

Også leder for den sosialdemokratiske gruppen, spanske Iratxe Garcia Perez, er skeptisk. Hun mener ytre høyre utnytter sosial misnøye og tilbyr falske løsninger og sier hun frykter Sverige kommer til å nedprioritere blant annet klimaspørsmål.

– Vær så snill å love at det svenske EU-formannskapet skal fortsette å lede arbeidet mot klimaendringene, sa Garcia Perez.

Hun mener også at det i svenskenes program mangler engasjement både for kvinners og asylsøkeres rettigheter.

– Ukraina kommer først

Kristersson avviste kritikken.

– Jeg føler meg meget trygg på den regjeringen jeg har satt sammen i Sverige, sa han.

Han understreket også at Ukraina kommer til å ha høyeste prioritet det neste halvåret.

– Ikke noe annet er like viktig. Det handler ikke bare om å håndtere en krise, det handler om å kjempe for demokratiet, sa Kristersson.

(©NTB)