Håper Wara kan bli en samlende justisminister

Justisminister Tor Mikkel Wara vil at slekt og venner skal ha plikt til å melde fra hvis de vet om planlagte tilfeller av kjønnslemlestelse.
Foto: Justis- og beredskapsdepartementet
I dag trådte stortingsrepresentant Tor Mikkel Wara (Frp) inn som ny justisminister. ARS-leder Rune Berglund Steen håper han kan bli en mer samlende figur.

– Jeg husker Wara som en både skarp og ryddig politiker, men det er 25 år siden han forlot den politiske arenaen, og det blir spennende å se hvor han står nå, sier Steen til Utrop.

Wara (53), som er en mangeårig partiveteran, går fra kommunikasjonsfirmaet First House til regjeringen for å bli justisminister. 

Wara ledet FpU i årene 1987–90 og ble valgt inn på Stortinget fra Finnmark i 1989. 53-åringen er utdannet økonom og ble ansett som et lysende politisk talent på 80- og 90-tallet. Han forsvant imidleertid ut av partipolitikken etter daværende Frp-formann Carl I. Hagens oppgjør med liberalistene i Frp, under det såkalte “Bolkesjø”-landsmøtet.

Innvandringspositiv
Ifølge NTB blir valget av Wara blir også godt mottatt, i det minste i deler av partiet. Enkelte på partiets mer verdikonservative fløy er nok bekymret for uttalelser Wara kom med da han selv var aktiv i politikken. Han ga i flere sammenhenger uttrykk for at innvandringen til Norge er en berikelse for landet, selv om han også understreket at han ønsket begrensninger og var kritisk til pengebruken som knyttet seg til dette.

Sistnevnte gjør blant annet leder i Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, mer håpefull på at den nye justisministeren vil ha en mer samlende tone.

Foto: Arkiv.
Foto : Youtube screenshot

– Noe av det første som kommer opp når man søker på den politiske historikken hans, er hans oppgjør med et valgkamputspill fra Carl I. Hagen, hvor Wara advarte Hagen mot å bruke innvandring som et kort for å vinne velgere.

Anstendighet først
Videre viser han til en av Waras uttalelser overfor NTB i januar 1993.

“Hensikten med å bringe temaet inn i valgkampen må være å forebygge nasjonalistiske og rasistiske strømninger, ikke bare samle stemmer. (…) Den nasjonalistiske bølgen som vi ser komme både i Europa og Norge, burde bekymre alle anstendige politiske partier. Derfor er det viktig å forebygge rasistiske utslag ved å uttrykke seg slik at man ikke stimulerer de nasjonale tendensene vi ser”.

Hvordan ser du på uttlalelsene i dagens kontekst?

– Det er 25 år siden han sa dette, men det er ord som er like viktige nå. Igjen ser vi en nasjonalisme i framvekst, og vi ser at de kreftene som han selv opponerte mot i FrP, har stått sterkt de siste årene. Jeg håper at han stadig står for de samme verdiene, og har i utgangspunktet tillit til at han vil bekle ministerposten med den nøkternhet og verdighet som normalt tilligger dette ansvaret.

– Et minstemål av humanitet
Wara bør ha langt bedre forutsetninger for å være en justisminister for befolkningen som sådan, legger Steen til:

– Jeg ønsker selvsagt en justisminister med et oppriktig engasjement for mennesker på flukt. Det har jeg dessverre blitt vant til at vi ikke får. Alt jeg nå håper på, er ryddighet, et minstemål av humanitet, og en evne og vilje til å se menneskene man bestemmer skjebnen til.

– Vil gjøre en god jobb
Frp-nestor Carl I. Hagen mener på sin side at Wara vil gjøre en utmerket jobb som justisminister og sier den tidligere kronprinsen er blitt voksen siden sist.

– Han var en klar ideologisk liberalist, men det var jeg også, sier Hagen.

– Han var jo uenig i det som skjedde på Bolkesjø og betalte ikke kontingenten i noen år. Men etter hvert er han jo blitt voksen han som alle andre, og innsett at konsekvensene ved innvandringen, som jeg advarte mot på 80-tallet, har slått til, sier Hagen til NTB.