- Idrettspresidenten om tekstlikheter i masteroppgaven: – Leit - 19.09.2024
- Oslobiskop-kandidater: – Slik skal kirken bli mangfoldig - 19.09.2024
- Hvordan verne om forfatteres ytringsfrihet? - 18.09.2024
– Faktum er at muslimer her har vist større respekt for FrP enn FrP har gjort for muslimer, sier ARS-leder Rune Berglund Steen til Utrop.
Forbud mot bønnerop i det offentlige rom ble vedtatt med et klart flertall på Frps landsmøte, selv om redaksjonskomiteen ville avvise det, ifølge NTB.
Reaksjonene har vært sterke, blant annet fra Kristelig Folkeparti.
– Ved å fremstille bønnerop som et samfunnsproblem, når vi vet at ingen norske moskéer praktiserer dette, bidrar Frp til å fremstille en religiøs minoritet som et problem og en trussel for «fred og ro i nærmiljøene», sier KrFs nestleder Olaug Bollestad til NTB.
Hun frykter at en slik fremstilling kan få alvorlige konsekvenser:
– Dette er noe som i neste omgang rammer oss alle, fordi vi alle må leve i det kalde og polariserte samfunnet som blir resultatet av denne måten å argumentere på. Det gjelder enten vi er kristne, ateister eller noe annet.
Viser til alternative løsninger
Berglund Steen viser på sin side til at moskéene har valgt ikke å ha bønnerop.
– I stedet har man utviklet alternative løsninger, av respekt for omgivelsene. FrP kunne ikke ha brydd seg mindre om moskeenes faktiske tilbakeholdenhet, og svarer med en helt unødvendig aggressiv holdning, sier Berglund Steen, og legger til at bønnerop kan være vakkert, mens det FrP gir oss, er den virkelige støyen.
– For mens moskeene har demonstrert en tilnærming som viser hvordan mennesker med ulike kulturer kan finne gode løsninger, og tilpasse seg hverandre, forblir FrP ivrige på å polarisere. De forsyner samfunnet med den ene symboldebatten etter den andre.
Avviser menneskerettsargument
Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann Jon Engen-Helgheim sto bak forslaget fra Buskerud Frp som også partileder Siv Jensen stemte for.
Han avviser argumentet om at bønnerop er en menneskerettighet.
– Jeg er for menneskerettigheter, men mot misbruk av menneskerettigheter, sa han i debatten.
Stortingsrepresentant og tidligere justisminister Per-Willy Amundsen viste til at det kristne kulturarven er tusen år gammel i Norge, mens islam kom til landet på 1970-tallet.
– Disse to kan ikke likebehandles. Det er ikke mulig å sammenligne bønnerop med kirkeklokker, sa Amundsen etter at stortingsrepresentant Silje Hjemdal fra Hordaland Frp hadde omtalt et forbud som kommunistisk.