Ukrainere holder folkemønstring på ettårsdagen for invasjonen

24. februar skal det holdes en internasjonal solidaritetsmarkering for Ukraina på ettårsdagen for invasjonen i landet.
Foto: Norsk-Ukrainsk Venneforening
Solidaritetsmarkering «365 dagers motstand - Sammen med Ukraina» avholdes 24. februar, ettårsdagen for Russlands fullskalainvasjon.
33Shares

Folk over hele landet markere sin solidaritet med Ukraina. Fra Lyngdal i sør til Kirkenes i nord er det planlagt over 60 ulike markeringer, i det som tegner til å bli en storstilt folkemønstring.

Ukrainere i Norge er rørt over engasjementet.

– Vi har til nå registeret 61 ulike markeringer og tror at dette kan øke til 100 før 24. februar. At folk møter opp og viser sin motstand mot Russlands krigføring og terror betyr enormt mye for Ukraina og oss ukrainere som bor i Norge, sier Yuliya Haugland, talsperson for Den ukrainske foreningen i Norge, via en pressemelding.

Internasjonal markering

Folkemønstringen er også internasjonal, og med budskapet #UniteWithUkraine vil det være markeringer over hele verden. I Norge vil bygg bli lyst opp i ukrainske farger og det vil bli folkesamlinger, appeller og fakkeltog.

– Krigen i Ukraina har rørt og engasjert oss nordmenn. På ettårsdagen for Russlands brutale angrep håper jeg at flest mulig vil vise at vi støtter Ukraina og deres kamp for frihet, sier Jan Ottesen, talsperson for Norsk-ukrainsk venneforening.

Glad for norsk støtte

Foreningen er glad for støtten og engasjementet.

– Etter at verden i stor grad glemte invasjonen og okkupasjonen i 2014 er det utrolig rørende og viktig for oss med den støtten og solidariteten som det norske folk har vist det siste året, sier Yuliya Haugland.

Hun mener at Ukraina må få all nødvendig hjelp og støtte til Ukraina vinner krigen og får tilbake sine territorier, inkludert Donbass og Krim-halvøya, og tilføyer at dette også er blitt understreket av Jens Stoltenberg.

Til nå har 65 ulike steder i Norge bekreftet egne arrangementer. Den største markeringen er planlagt utenfor Stortinget i Oslo. Den organiseres av Den ukrainske forening i Norge, Norsk-ukrainsk venneforening og Ukrainas ambassade i Norge som en del av den globale markeringen.