– Dette må jo være i strid med arbeiderbevegelsens solidaritetstradisjon. Her må LO gripe inn og sette foten ned, sier Raja.
Han har merket seg at Ap-utvalget foreslår et klarere skille mellom flyktninger som blir individuelt forfulgt og personer som har krav på beskyttelse som følge av krig og konflikt, men som ikke er individuelt forfulgt. Sistnevnte skal få subsidiær beskyttelse, ifølge forslaget.
– Her legges det opp til to ordninger, der noen har fulle rettigheter og andre får midlertidig opphold med begrensede rettigheter. Det vil føre til at vi får tusenvis av personer i Norge uten intensiv til å bli integrert, fordi de ikke vet hvor lenge de får lov til å bli. All erfaring viser at midlertidighet er uheldig og at vi ender med en stor gruppe tikkende bomber, mener Raja.
– Her legges det opp til to ordninger, der noen har fulle rettigheter og andre får midlertidig opphold med begrensede rettigheter.
Aps migrasjonsutvalg kom med lite nytt og ikke noe som vil begrense tilstrømningen, mener Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Engen-Helgheim.
– Aps migrasjonsutvalg ønsker å øke antall kvoteflyktninger og leverer ikke noen troverdige forslag til hvordan vi kan ta ned hvor mange som kommer hit på andre måter. I tillegg skal de øke på bistand. Det betyr mer penger som norske skattebetalere må betale for, sier Helgheim.
Han sier han ble skuffet over at utvalgsleder Masud Gharahkhani ikke la fram en del av det han har snakket om.
Forslaget om å jobbe for å inngå avtaler med land utenfor Europa er heller ikke noe nytt, mener Helgheim.
– Dette er noe regjeringen jobber for, noe EU jobber for og noe alle partier går inn for. Det blir vanskelig å lese dette som ny politikk, sier Helgheim.
(©NTB)