Skottlands førsteminister og Sinn Féin-topp til kroningen av kong Charles

Skottlands førsteminister Humza Yousaf kommer til kroningen av kong Charles tross sine republikk-sympatier.
Foto: Flickr/Scottish Government
Skottlands muslimske førsteminister Hamza Yousaf og nestlederen i det republikanske partiet Sinn Féin, Michelle O`Neill, er invitert til kroningen av Storbritannias nye konge.

O’Neill sier hun takker ja for å vise partiets vilje og dedikasjon å bygge gode relasjoner og fremme fred og forsoning.

Hun sier at selv om hun er irsk republikaner, er hun veldig klar over at mange i Nord-Irland er positive til monarkiet, og vil representerer alle.

Sinn Féin har som et av formålene å oppheve delingen av Irland, og har under Nord-Irland-konflikten vært til tider tilknyttet Den irske republikanske hæren (IRA).

At Sinn Féin velger å delta, er enda et signal om at forholdet mellom den irske republikanske bevegelsen og det britiske monarkiet beveger seg i fredelig retning.

– Vi lever i en tid med store endringer. En tid for å respektere våre ulike, men like legitime, ambisjoner, en tid for å fokusere på fremtiden og mulighetene som det neste tiåret vil bringe,
sier O’Neill, ifølge NTB.

Skotsk-pakistansk statssjef

I likhet med O`Neill har Skottlands førsteminister Hamza Yousaf også valgt å takke ja til invitasjonen i kraft av sin stilling.

Yousaf, som er født i Glasgow og har pakistanske innvandrerforeldre, er den første muslimske statssjefen i Storbritannias historie. I likhet med Sinn Féin-lederen er han tilhenger av republikk.

Yousaf tilhører det skotske nasjonalistpartiet SNP og etterfulgte Nicola Sturgeon som landets førsteminister etter hennes avgang i mars.

Overfor Evening Standard forteller han:

– Jobben til førsteminister er å representere alle i Skottland, selv om jeg har klare synspunkter om monarkiet. Vi kommer til å bruke mye penger på kroningen. Fokus vårt her i Skottland er å sørge for at hver eneste penny vi bruker i den skotske regjeringen skal gå til å redusere fattigdom.