Familier på flukt splittes opp

Konflikten i Sudan går inn i sin tredje uke, og et økende antall flyktninger, hjemvendte og tredjelandsborgere fortsetter å krysse inn i nabolandene Sør-Sudan, Egypt og Tsjad med familier som bruker busser og lastebiler og betaler høye avgifter for å flykte fra krigen.
Foto: Plan International
Siden 15. april har det vært harde kamper i Sudans hovedstad Khartoum.

Kampene påvirker mange sivile, og hardest går det ut over barna, både dem som er i Sudan og de som er på flukt.

– Det er utrolig trist at volden går ut over barn og deres familier. Mange er fortsatt fanget i sammenstøt mellom væpnede grupper, mens andre har greid å flukte. Familier er blitt splittet opp, da mister barna beskyttelse. Spesielt tenåringsjentene er i fare for å oppleve ytterligere overgrep, noe som bekymrer oss, sier Kari Helene Partapuoli til Plan International.

Kari Helene Partapuoli i Plan International er bekymret for familier som er splittet opp grunnet kampene i Sudan (Foto: Arkiv).

Akutt mangel på mat, vann og drivstoff til elektrisitet forårsaker enorme lidelser. Volden forverrer den allerede utfordrende humanitære situasjonen både i Sudan og i naboland som Sør-Sudan, Tsjad og Egypt.

Forventer store flyktningestrømmer

I følge FN har over 100 000 mennesker flyktet til nabolandene Sør-Sudan, Tsjad, Egypt, Eritrea, Etiopia, Den sentralafrikanske republikk og Libya. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) frykter at man bare har sett begynnelsen. De estimerer at over 800 000 mennesker de neste ukene kan komme til å flykte fra landet. Plan International forbereder seg på at flyktningstrømmen til naboland vil øke.

– Over 20 000 sudanske flyktninger har krysset grensen til Tsjad. For tiden har vi 14 flyktningleirer langs grensen, de fleste er vertskap for tidligere flyktninger. Vi er umiddelbart bekymret for om det er tilstrekkelig med vann og sanitærforhold, samt beskyttelse for kvinner og jenter, sier Christine Karumba, som er landsjef for Plan International Tsjad.

Splitter opp familier på flukt

Når familier på flukt blir skilt fra hverandre, er det grunn til bekymring for sikkerheten til barn og spesielt jenter.

– De fleste som ankommer Sør-Sudan er kvinner og barn, noen av dem rapporterer at private aktører som tilbyr transport skiller familiemedlemmene fra hverandre, sier Francis Oppong, programsjef i Plan International Sør-Sudan. Han påpeker at Sør-Sudan har en vanskelig humanitær situasjon fra før.

Folk på flukt bruker busser og lastebiler som transport, og betaler høye utgifter for å flykte fra kampherjingene. Plan International er bekymret for at dette øker risikoen for utnyttelse og overgrep mot barn, og spesielt jenter og kvinner i området.

– I Sør-Sudan har vi nærmere 30 000 flyktninger som har kommet fra Sudan. 54 % av dem er kvinner. Med den nåværende humanitære krisen i landet har rundt 9,4 millioner mennesker allerede behov for mat. Vi er bekymret for at tilstrømningen av nye flyktninger kan destabilisere ytterligere, for mange i Sør-Sudan har det allerede vanskelig, sier Oppong.