Norsk Polarinstitutt fjerner rasekrenkende navn

Fjellet "Negerpynten" er et av tre stedsnavn som endres av Norsk Polarinstitutt.
Foto: Anders Skoglund/Norsk Polarinstitutt
Norsk Polarinstitutt fjerner alle navnehenvisninger som kan tolkes som rasistiske fra Edge-øya etter en flere uker lang kampanje fra Antirasistisk Front.

Antirasistisk Front foreslo at stedsnavnene Negerpynten, Negerdalen og Negerfjellet blir omdøpt til Svartpynten, Svartdalen og Svartfjellet.

Organisasjonen viste til at ordet “neger” i dag blir regnet som rasistisk og refererte til anbefalinger fra Språkrådet om ikke bruke ordet.

Ledelsen ved Norsk Polarinstitutt har vedtatt, ifølge en pressemelding, å gå tilbake til den eldste publiserte namneforma, De Swarten hoeck, på et av stedsnavnene. Navnet går tilbake til et kartnavn fra 1620.

– Svarthuken vil bli et nytt navn på Negerpynten. Huk tyder m.a. høgt nes, berg som stikk fram ved havet. Dette navnet kan så overføres til nærliggende dal og fjell. Når det gjelder namnet Negribreen, er denne oppkalt etter italieneren Baron Christoforo Negri (1809-1896), og skriver seg tilbake til 1800-tallet.

Glade for beslutningen

Nina Narvestad, leder for Antirasistisk Front sier via en pressemelding:

– Vi i Antirasistisk Front er glade for at N-ordet blir fjernet fra Egde-øya, dermed er noen rasistisk uttrykk kasta på historiens søppelhaug, der de virkelig hører hjemme.

– Vi er også glade for at navnekomiteen er enig med oss i at ”De Swarten hoeck” er den eldste dokumenterte navnet på denne delen av Egde-øya. I presseoppslag om saken har det versert påstander om noen engelskmenn som hadde vært de første til navnsette denne pynten med N-ordet. Det er ikke korrekt.