Offentlig unnskyldning til koranskole-ungdommene

Høyre-politiker Kristin Ørmen Johnsen, sammen med Født Fris Rania Jalal Al-Nahi og den norsk-somaliske 27-åringen "Nora".
Foto: Født Fri/Gorm K.Gaare
Stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen beklaget på vegne av Stortinget og den norske stat til barn som har blitt etterlatt i utlandet.

– Ingen etterlyste meg da jeg plutselig forsvant fra klasserommet, ingen gjorde nok, sa norsk-somaliske “Nora” da hun fortalte sin historie denne uka, på et seminar arrangert av organisasjonene Født Fri og LIM.

27-åringen ville gi et ansikt til norsk-somaliske barn og unge som opplever å bli innestengt på koranskoler eller lignende institusjoner i Somalia og Kenya.

Under seminaret fikk hun en unnskyldning fra lederen for familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Kristin Ørmen Johnsen.

– Jeg vil rett og slett beklage på vegne av Stortinget og den norske stat hva du har vært utsatt for. Jobben vår er å gi alle barn en trygg og god oppvekst, sånn at de skal få utfolde seg. Det fikk ikke du, sa Johnsen, ifølge NRK.

Viktige tiltak
Nå har regjeringen lagt fram flere tiltak for å hindre at barn og unge etterlates i utlandet og blir sendt til koranskoler.

– Vi skal gå gjennom hjelpeapparatet for å finne ut hva som virker og hva som svikter, slik at vi kan få en forbedring, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner til NRK.

Han sier det skal bli obligatorisk foreldreveiledning slik at foreldre med innvandrerbakgrunn skal bli kjent med hva som forventes av dem i Norge.

Født Fri-leder Shabana Rehman Gaarder sier til NRK at det er helt uakseptabelt at de som utøver så grov omsorgssvikt ikke har fått noen konsekvenser.

– Vi vil derfor ikke kun godta en unnskyldning men kreve effektive tiltak for å stoppe frihetsberøvelsen til barn. Hent de som er savnet hjem igjen, mener Rehman Gaarder.