Listekandidat tilbake fra utestengelse for Breivik-sympatier

Anti-islam-aktivisten Kjersti Margrethe Adelheid Gilje er tilbake som politiker i Norgesdemokratene, sju etter å ha blitt kastet ut for å ha uttrykt seg i sympati med Utøya-terrodømte Breivik.
Før stortingsvalget i 2017 ble Kjersti Margrethe Adelheid Gilje (64) ekskludert fra partiet Demokratene. Nå stiller hun opp igjen for samme parti.

Gilje er nå blitt listepolitiker for ytre høyre-partiet som nå heter Norgesdemokratene, skriver Filter Nyheter.

Før valget i 2017 ble hun utestengt etter et Facebook-innlegg som ble tolket som sympatiserende synspunkter overfor Utøya-terrordømte Anders Behring Breivik.

«Jeg synes at talen til Anders Behring Breivik er helt enorm. Han er sylende skarp. og JEG STØTTER HAM FULLT UT I HANS SYNSPUNKTER», skrev Gilje på Facebook i 2012, og tilføyde at hun «selvfølgelig tar avstand fra handlingene».

Kastet ut

Gilje, som dengang var Demokratenes sentralstyre og fylkesleder i Rogaland i 2013, ble konfrontert med uttalelsen, og sto inne for den.

– Jeg står for det. Jeg mener Breivik er skarp, selv om det var galskap det han gjorde, sa hun blant annet til Klassekampen.

Da VG intervjuet Gilje i 2017, kom hun med nye apologetiske kommentarer om Breivik:

– Det han gjorde var så grusomt at jeg ikke kunne tro det, men han gjorde det for å verne landet vårt mot Islam. Det tok en stund før jeg begynte å forstå det. Han ville forsvare Norge mot islams ideologi.

Uttalelsene førte til eksklusjonen fra Demokratene i mars 2017.

– Dette er sympatier som ikke har plass i noe parti i Norge. Ledelsen tolererer ikke medlemmer som støtter Behring Breivik, uttalte daværende partileder Makvan Kasheikal.

Tilbake i varmen

Nå er Gilje tilbake i varmen, og er innmeldt i partiet igjen med ledelsens velsignelse.

I årets valgkamp er hun oppført på 12. plass på Norgesdemokratenes liste til fylkesvalget i Rogaland fylke.

Gilje sier til Filter Nyheter hun har klarert med dagens partileder, Geir Ugland Jacobsen, at hun var ønsket.

– Jeg var selv i kontakt med Ugland Jacobsen på Facebook og spurte om det var greit, og for ham var det helt ok. Så jeg fikk en telefon fra venner meg i Demokratene som fortalte at de hadde hatt møte og at det var helt greit for meg å komme inn igjen.

Når Utrop spør Ugland Jacobsen om hvorfor Norgesdemokratene har omgjort utestengelsen, og at dette vil oppleves som kontroversielt for mange, svarer han:

– Gilje har status som et vanlig partimedlem. Det er ikke vedtatt noen spesiell regel for hennes del. Det foreligger pr i dag ingen konkrete planer om tillitsverv for henne. For øvrig kan hun selvsagt benytte seg av sin rett som norsk statsborger til å stå på valgliste. Selv om ND i årets valg regner med å ha stor fremgang fra forrige fylkestingsvalg, er det ikke realistisk å få 12 plasser i Fylkestinget i Rogaland.