Gjems-Onstad beholder medaljer

SOS Rasisme har ment at den tidligere høyesterettsadvokaten Erik Gjems-Onstad burde fratas utmerkelsene sine fordi han ville dele ut et arv til dømte nazister. Men klagen fra SOS Rasisme ble ikke er tatt til følge av Forsvarsdepartementet.

Statuttene for Krigskorset gjør det nemlig mulig å frata utmerkelsen fra personer som viser seg uverdige til å bære det.

Gjems-Onstad sa blant annet at Ole Nicolai Kvisler, som er dømt for å ha drept Benjamin Hermansen på Holmlia i Oslo, var ”en kjempe i kampen mot innvandring”.

Forsvarsdepartementet mener at uttalelsene til Gjems-Onstad er innunder kravene til ytringsfrihet.

– De vurderingene som er blitt gjort av juristene, er at det ikke er grunnlag for å frata Gjems-Onstad Krigskorset, fordi vi mener de uttalelsene som ligger ved er innenfor ytringsfrihetens rammer. Men det er veldig viktig for oss å understreke at dette på ingen måte, overhodet ingen måte, er en støtte til uttalelsene som Gjems-Onstad har kommet med, sier Asgeir Spange Brekke, seniorrådgiver i kommunikasjonsenheten til Forsvarsdepartementet.

Ifølge departementet kan avgjørelsen ikke påklages.

Til NRK sier SOS Rasismes nestleder Ola Melbye Pettersen at de er skuffet over avgjørelsen.

– Det aller groveste er at departementet tar utgangspunkt i Gjems-Onstads beskrivelser av seg selv i stedet for å ta utgangspunkt i objektive fakta, uttalelser i media og kontakt med nazistiske miljøer, mener han.