Suel kan bli tvangsutsendt etter 19 år i Norge

Suel Kassembo sitter på Trandum i påvente av utkastelse fra Norge.
Foto: Runde Miljøsenter
Burundiske Suel Kassembo står i fare for å bli kastet ut av landet. En kampanje på nett fremmer hans sak.

Suel skal etter planen kastet ut av landet i løpet av tirsdagen. Støttespillerne hans har skrevet et Facebook-innlegg i håp om at Utlendingsnemdas avgjørelse skal omgjøres.

Han kom opprinnelig til Norge i 2004 som enslig krigsflyktning, ifølge Vestlandsnytt.

– Ved ankomst til Norge fortalte han sannheten om bakgrunnen sin, men UDI (Utlendingsdirektoratet) valgte å ikke tro på han. Hadde de gjort det, ville Suel i dag hatt oppholdstillatelse grunnet sin status som mindreårig ved ankomsten, heter det i oppropet fra Runde Miljøsenter.

– Stor urett

Suel bosatte seg i Ulsteinvik i 2005, og har siden dengang holdt til på Herøy. Nesten to tiår
senere har UNE fått bevis for at Suel faktisk kommer fra Burundi. Men siden han ikke lenger er mindreårig, vil UNE sende ham tilbake.

Hadde UDI derimot trudd på han i 2004, kunne Suel sannsynlig ha fått oppholdstillatelse.

– Suel hadde kunnet blitt norsk statsborger. I stedet har han levd som en ureturnerbar flyktning i 19 år, uten rettigheter, sier støttespiller Nils Roar Hareide fra Runde Miljøsenter, som kaller Suel for en «ressursperson i lokalmiljøet».

Suel sitter nå uten mobiltelefon på Trandum interneringsleir, og saken hans trenger «midlertidig forføyning» innen kl. 16.00 for at han ikke skal bli sendt ut av Norge.

– Her bør UDI gå i seg selv og se på egen saksbehandling. De må også se hva slags skade de gjør gjennom vedtaket, sier Hareide.