Oslo fjerner kjøttet i alle kommunale barnehager

Onsdag banket Oslo-byrådet igjennom en handlingsplan for bærekraftig, sunn og mer plantebasert mat.
Foto: Sarah Zahid
Byrådet i Oslo vedtok onsdag en plan der maten som serveres i kommunens fritidsklubber, AKS og barnehager skal være kjøttfri. Det er sagt er det enklere for mange - og da særlig minoriteter - å forholde seg til måltid tilbredt om de er kjøttfrie, sier Ingrid Rosendorf Joys, generalsekretær i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL).

– Vi vet at det å spise litt mindre kjøtt er et av de billigste og mest virkningsfulle klimatiltakene vi har, sier finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) til NRK.

Onsdag banket Oslo-byrådet igjennom en handlingsplan for bærekraftig, sunn og mer plantebasert mat.

– Bare én av fem får i seg fem om dagen. Men jeg tror de fleste er enig med meg i at det er sjelden man hører om unger som spiser for lite pølse, sier Wilhelmsen.

Han presiserer at det ikke er forbudt for foreldre å ha kjøtt i matpakka til barna.

Å fjerne kjøttserveringen i alle kommunale barnehager er ett av 47 tiltak i planen.

Å innføre minst tre kjøttfrie dager i alle kommunens kantiner og gratis, kjøttfritt måltid hver dag på alle ungdomsskoler fra 2023, er blant de andre tiltakene. Tiltakene mot kjøtt gjelder ikke på sykehjem.

Høyres Hassan Nawaz er kritisk til at det innføres et forbud, og sier at de er for valgfrihet i kostholdet. Han vil likevel ikke spekulere i om et nytt borgerlig byråd kan komme til å reversere forbudet.

Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) presiserer at de har ikke noe formulert ønske om å gjøre barnehager eller andre institusjoner, kjøttfrie.

– Det imidlertid enklere for mange – og da særlig minoriteter – å forholde seg til måltid tilberedt om de er kjøttfrie. Dette gjelder selvsagt de som ikke spiser kjøtt og det gjelder dem som spiser kjøtt med særlige hensyn som halal og kosher, sier Ingrid Rosendorf Joys, generalsekretær i STL til Utrop.

– I STL-sammenheng serverer vi oftest vegetar. Det er fordi det er et enkelt og greit alternativ, som de aller fleste kan spise. At det i tillegg er regnet som mer bærekraftig og sunt, er et klart pluss, sier hun.

I et innlegg i Facebook-gruppen «Norges beste kokker» går administrator Jarle Aabø til frontalangrep på det nye vedtaket.

– Dette er ikke konsekvensutredet. Foreldrene er ikke hørt, barnehagene er ikke hørt og barna er ikke hørt. Det syns ikke jeg noe om, sier han til Avisa Oslo.

Jarle mener barna må få være med på å bestemme hva de skal spise.

– Hadde mine fire gått i barnehagen nå tror jeg at jeg som en ren protest hadde fått Peppes til å levere en saftig pizza med pepperoni hver dag frem til jul som en protest. Tipper det hadde «satt fyr på» dette forferdelige prosjekt. Ingen spør barna hva de mener, står det i innlegget.

– Hvis det sitter et barn i barnehagen som bare vil ha brødskive med leverpostei, så gi han nå det da, ser Jarle.

– Sunn, god og bærekraftig mat

Fjerdekandidat for MDG Oslo Einar Wilhelmsen reagerer på kritikken:

– Det viktigste for oss er at barna skal få sunn mat. Det dette handler om er mer grønnsaker og fisk. Vi gir matserveringa et skikkelig løft. Vi hjelper med å gi de sunn, god og bærekraftig mat. Når vi går inn for mer fisk, og frukt og grønt, er det i tråd med rådet fra Helsedirektoratet, sier politikeren.

Wilhelmsen mener også at det er viktig å servere mat alle kan spise sammen.

– De fleste barnehager har forskjellig kulturbakgrunnen. Når en ikke spiser kjøtt, kan både muslimer og jøder spise sammen med alle andre. Eller, det gjelder jo bare svinekjøtt, men det er ikke alltid så lett å vite forskjellen for barna, sier han.