Svensk svømmeleder går etter kommentar om barnehijab

Sakens kjerne: Skal hijabkledde barn vises frem for å vise mangfoldet? Nei, mener svensk svømmetopp.
Foto: Chris Goldberg
Ulla Gustavssons utspill om at "barn i slør ikke må vises frem" har kostet henne jobben som formann i Sveriges svømmeforbund.

Kommentaren fra Gustavsson falt i forbindelse med at et distriktsforbund i Riksidrottsförbundet publiserte et bilde av en ung jente i hijab som praktiserte luftgeværskyting, ifølge SVT.

Ulla Gustavssons sterke uttalelser om å vise frem barn i hijab har kostet henne jobben som formann i Sveriges Svømmeforbund. Her avbildet under et SVT-intervju.
Foto : Skjermdump/YouTube

– Riksidrottsförbundet viser at de liker og oppfordrer til kjønnslemlestelse, barneekteskap og æresvold, uttalte Gusavsson.

Ifølge Aftonbladet skjedde bildepubliseringen i forbindelse med at foreningen ville vise frem sitt arbeid med å inkludere alle i idretten.

– Hos oss finnes det også hijabkledde barn som driver med idrett. Det ville vært feil om vi ikke kunne vise frem dette, sier formannen i distriktsforeningen.

– Et politisk plagg
I et kritisk innlegg på Facebook svarte Gustavsson imidlertid følgende:

– Slør/hijab er et religiøst, politisk og sexistisk plagg. I Riksidrottsförbundets verdigrunnlag er likestilling viktig og sløret står for noe annet. Når slike bilder vises, normaliserer de undertrykkelse.

I en pressemelding bekrefter Sveriges svømmeforbund at Gustavsson har trukket seg, og at nestformann Stefan Persson overtar jobben.

– Styret hadde ikke lenger tillit til henne etter måten hun uttrykte seg på, og da valgte hun å trekke seg. Ulla har gjort en god jobb, men disse uttalelsene har gjort at vi ikke lenger hadde noe tillit til henne og hun forstår dette, sier Persson til SVT Sport.