Helseetaten: Legens ytringer faller innenfor ytringsfrihetens grenser

Siavash Mobasheri (R) skriver at saken har skapt avsky og uro blant legens kolleger, muslimske miljøer i byen, og byens øvrige innbyggere.
Siavash Mobasheri (R) krever svar fra byrådet om saken der hatefulle ytringer har blitt spredt fra en leges Facebook-profil.

Legen er ansatt i Oslo kommune.

«Muslimer er verdens verste dritt, hvorfor skal vi ha dem her, verdens verste avskum tror de er utvalgt av gud. De driver avskyelig Hamas, Iran, Hizbollah. Drep dem alle», sto det i innlegget som ble slettet kort tid senere. Legen som skrev innlegget hevdet i ettertid at profilen var hacket.

Les også: Kollegaer mener legen lyver om hacking etter rasismeanklage

Mobasheri skriver at saken har skapt avsky og uro blant legens kolleger, muslimske miljøer i byen, og byens øvrige innbyggere, melder Avisa Oslo. 

Han viser til at legen gjennom sin stilling har direkte kontakt med muslimer, enten ansatte eller pasienter som trenger helsehjelp.

Ifølge Rødt-politikeren har Helseetaten gjort en juridisk vurdering av saken, og i samråd med byråd for finans kommet frem til at legens ytringer faller innenfor ytringsfrihetens grenser.

«Forklaringen er videre at det er lite Oslo kommune som arbeidsgiver kan gjøre i saken, siden ytringen er skrevet på den ansattes fritid», heter det i følge Helseetatens vurdering.

«Jeg ber om å få oversendt de prinsipielle betraktningene i den juridiske vurderinga», skriver han til byrådet.

Han ber også om «Helseetaten og Byrådet ikke regner denne typen hatefulle ytringer og trusler fra kommunalt ansatt helsepersonell som Oslo kommunes anliggende når de uttales på fritida?»

«Mener byråden at drapstrusler og omtale av muslimer som i denne saken er forenlig med å jobbe som helsepersonell i Oslo kommune», spør han videre.