Kollegaer mener legen lyver om hacking etter rasismeanklage


Foto: Skjermdump
Facebook-innlegget fra legen beskrev muslimer som «verdens verste dritt». Legen sier nå han at han ble hacket, men kollegaer mener han lyver.

«Muslimer er verdens verste dritt, hvorfor skal vi ha dem her, verdens verste avskum tror de er utvalgt av gud. De driver avskyelig Hamas, Iran, Hizbolla. Drep dem alle.»

Slik lyder Facebook-innlegget til en lege i Oslo.

Innlegget ble lagt ut i 12-tiden på søndag. En gang mellom klokken 06.30 og 08.00 mandag ser innlegget ut til å være slettet, skriver Sara Funderud Assraoui i Avisa Oslo. 

Noen timer senere, rundt klokken 09.30 mandag morgen, kom det en oppdatering.

Hacket konto

I et nytt innlegg på hans egen Facebook-side hevder legen at Facebook-kontoen hans har blitt hacket av noen som har stjålet ID-en hans, og at han ikke skrev innlegget selv.

Han skriver også at innlegget ikke representerer hans egne meninger, og at han skal slette Facebook-profilen snarlig.

Slettingen har fremdeles ikke skjedd noen dager senere, i skrivende stund.

Kollegaer av legen hevder innlegget ikke er en enkelthendelse. De beskriver vedkommende som rasistisk på arbeidsplassen, og har sendt Avisa Oslo skjermdump av tidligere fremmedfiendtlige uttalelser han skal ha skrevet.

– Ikke i tråd med Oslo kommunes verdier

På Facebook-siden sin hadde legen arbeidsstedet oppgitt. Men også dette ble fjernet, like etter at innlegget ble fjernet.

Christian Ekker Larsen, kommunikasjonssjef for Helseetaten, bekrefter at vedkommende er ansatt som lege i Oslo kommune.

Avisa Oslo spurte Larsen en rekke spørsmål, blant annet om de har hatt dialog med vedkommende, om hvordan situasjonen vil bli håndtert, og andre tanker knyttet det første innlegget.

– Vi er kjent med saken. Nå må vi finne ut av hva som har skjedd før vi kan kommentere ytterligere. På generelt grunnlag kan vi si at innholdet i innlegget ikke er i tråd med Oslo kommunes verdier, og vi skjønner godt at det vekker reaksjoner.

Kollegaer mener han lyver

Avisa Oslo skriver at innlegget til legen skapte sterke reaksjoner på hans egen Facebook. Flere av de som kommenterer under innlegget er kolleger eller eks-kolleger av legen.

Avisa Oslo har snakket med flere av disse, samt andre kolleger. Felles for dem er at de bruker mange av de samme karakteristikkene for å beskrive legen:

– Det han skriver stemmer overens med slik han har oppført seg over flere år, hevder en kollega.

– De aller fleste har unnlatt å bruke rasismekortet, for da blir en ikke likt, men nå har det tatt helt av. Det å oppfordre til å drepe medmennesker er helt uakseptabelt, sier en tidligere kollega som jobbet tett på legen i mange år.

Legen sier selv i en SMS til Avisa Oslo at han ikke er en rasist:

– Jeg er hacket og er ingen rasist. Dette er bare løse påstander og ondsinnet heksejakt.